Acasă Politic Marcel Ciolacu despre minoritarea român din Ucraina: ”Drepturile minorităţilor trebuie să fie...

Marcel Ciolacu despre minoritarea român din Ucraina: ”Drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă”

DISTRIBUIȚI

 170229 – 16102023 – Premierul Marcel Ciolacu a confirmat duminică organizarea unei ședințe de guvern comune România-Ucraina, convenită în urma vizitei premierului Ucrainei, Denis Smîhal, la Bucureşti.

”Cu certitudine, săptămâna viitoare voi avea minim o deplasare externă”, a spus premierul, el explicând că va fi o formulă de genul şedinţei de guvern comune a celor două state, România şi  Ucraina, convenită de mai mult timp.

”Am ajuns la un compromis şi în ceea ce priveşte minorităţile. (…) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunţ şi eu şi prim-ministrul Ucrainei, fiindcă drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă.  Ce facilităţi şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleaşi drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Și plus că sunt foarte mulţi români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu, la un post de televiziune.

El a confirmat că s-a găsit înţelegere la partea ucraineană şi că în acest moment sunt drafturi pregătite pentru acest lucru ”de modificări legislative”.

”În oglindă aceleaşi drepturi care sunt în România trebuie să fie şi pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce priveşte minorităţile. Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenţie a Federaţiei Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetăţenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni”, a arătat Ciolacu.

Referitor la drepturile religioase ale românilor din Ucraina, premierul a menţionat că există un dialog şi pe acest subiect.

Întrebat dacă poate confirma că va avea şi o vizită în Israel, marţi, aşa cum a apărut informaţia pe surse, premierul Marcel Ciolacu a răspuns: ”Nu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.