Acasă Externe Membrii Consiliului de Securitate al ONU nu reușesc să convină asupra unei...

Membrii Consiliului de Securitate al ONU nu reușesc să convină asupra unei declarații

DISTRIBUIȚI

170163 – 09102023 – Înalți oficiali ai ONU au implicat actori cheie pe fondul conflictului în spirală israeliano-palestinian, în timp ce forțele de menținere a păcii ONU au detectat schimburi de focuri de rachete și artilerie peste granița dintre Israel și Liban înaintea reuniunii de urgență, care a avut loc duminică, cu ușile închise, a Consiliului de Securitate privind această nouă criză.

În timp ce Consiliul de Securitate al ONU se pregătea de reuniune, agențiile ONU raportau că sute de oameni au fost uciși și mii au fost răniți în urma tirului de rachetă de sâmbătă dimineața devreme în Israel de către militanții palestinieni.

Răspunsul israelian care a urmat atacurilor Hamas a inclus lovituri aeriene în Gaza, unde agenția ONU care operează acolo, UNRWA , raportase pagube masive, alături de creșterea numărului de morți .

Agenția ONU adăpostește în prezent 73.538 de persoane strămutate în 64 dintre școlile sale din toate zonele din Fâșia Gaza. O școală UNRWA care adăpostește 225 de persoane a fost „lovită direct” și grav avariată, dar nu au fost înregistrate victime, a anunțat agenția.

Duminica dimineață, operațiunea de menținere a păcii ONU din Liban, UNIFIL, „a detectat mai multe rachete lansate din sud-estul Libanului către teritoriul ocupat de Israel în zona generală Kafr Chouba și ca răspuns un foc de artilerie din Israel către Liban”, potrivit misiunii.

În același timp, șeful ONU al Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, „este în contact strâns” cu Statele Unite, Uniunea Europeană, Qatar, Egipt și Liban „pentru a discuta despre războiul în curs” din Israel și Gaza, potrivit unei postări pe rețelele de socializare a biroului său, UNSCO .

„Prioritatea acum este evitarea pierderii în continuare a vieții civile și furnizarea de ajutor umanitar atât de necesar către Fâșie”, scrie UNSCO, adăugând că „ONU rămâne activ angajată în promovarea acestor eforturi”.

Înalți oficiali ONU au cerut încetarea imediată a violenței, dar, potrivit Aljazeera, Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să obțină unanimitatea necesară pentru o declarație comună.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat sâmbătă „în cei mai fermi termeni” atacul Hamas împotriva orașelor israeliene, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, îndemnând la „limitare maximă” și că „toate eforturile diplomatice” sunt făcute „pentru a evita o conflagrație mai largă”. .

„Civilii trebuie să fie respectați și protejați în conformitate cu dreptul internațional umanitar în orice moment”, a spus șeful ONU într-un comunicat.

Pe măsură ce conflictul se intensifică, civilii, inclusiv copiii și familiile vulnerabile, se confruntă cu provocări tot mai mari în accesul la provizii esențiale de alimente, rețelele de distribuție fiind întrerupte și producția afectată grav de ostilități, potrivit Programului Alimentar Mondial (WFP) .

„PAM îndeamnă accesul umanitar sigur și nestingherit în zonele afectate, făcând apel la toate părțile să respecte principiile dreptului umanitar, luând toate măsurile necesare pentru a proteja viețile și bunăstarea civililor, inclusiv asigurând accesul la alimente”, atenționează agenția .

Din Gaza, UNRWA a raportat că operațiunile alimentare rămân în așteptare până la noi ordine, 14 centre de distribuție fiind acum închise. Aproximativ 112.759 de familii, sau 541.640 de persoane, nu au primit încă asistență alimentară, a spus agenția.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.