Acasă Externe Agenda Europeana Șase surse de finanțare pentru încurajarea ciclismului în UE

Șase surse de finanțare pentru încurajarea ciclismului în UE

DISTRIBUIȚI

167131 – 05102023 – Comisarul European pentru transporturi Adina Vălean a lansat la Sevilla, cu ocazia Zilelor europene ale mobilității urbane, „Declarația europeană pentru ciclism”, o recunoaștere a ciclismului ca mijloc de transport durabil, accesibil și favorabil incluziunii, economic și sănătos, cu o puternică valoare adăugată pentru economia UE.

Declarația enumeră principiile de încurajare a utilizării bicicletei, care vor ghida acțiunile viitoare ale Uniunii Europene. Pentru a îmbunătăți calitatea, cantitatea, continuitatea și atractivitatea infrastructurii de ciclism în toate statele membre sunt necesare angajamente clare, cum ar fi construirea unor zone sigure și coerente pentru bicicliști în orașe, legături mai bune cu transportul public, locuri de parcare sigure, instalarea de puncte de încărcare pentru bicicletele electrice și drumuri ciclabile care să lege orașele de zonele rurale.

 „Ciclismul e important și pentru economia Uniunii Europene. În 2022, 14.7 milioane de biciclete au fost produse în UE, o creștere de 29% față de 2012. România e al doilea producător la nivel european, după Portugalia”, a spus comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Ciclismul va fi sprijinit de Comisia Europeană prin intermediul finanțărilor din Fondul social pentru climă, Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Instrumentul de sprijin tehnic și Mecanismul de redresare și reziliență.

Parlamentul European și Consiliul vor putea să revizuiască textul și să adauge angajamente suplimentare, acolo unde este necesar, pentru a consolida punerea în aplicare a acestei declarații neobligatorii, care va fi în cele din urmă semnată de toate cele trei instituții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.