Acasă Social Tichete sociale pentru sprijin educaţional în valoare de 500 lei/copil, într-o tranșă...

Tichete sociale pentru sprijin educaţional în valoare de 500 lei/copil, într-o tranșă unică, în fiecare an școlar, în perioada 2023 – 2027

Dosarele vor fi verificate de STS, MAI și ANAF

DISTRIBUIȚI

 170209 – 13102023 – În următorii patru ani școlari, copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial vor primi tichete sociale pentru sprijin educational (pentru achiziționarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei) în valoare de 500 lei/copil, într-o tranșă unică. În contextul în care abandonul școlar și scăderea ratei de școlarizare în rândul copiilor din categoriile vulnerabile pot contribui la creșterea riscului de sărăcie, suma de 120 milioane euro va fi alocată din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Conform estimărilor, de acest sprijin vor beneficia în fiecare an școlar 410.000 copii provenind din medii dezavantajate.

Ministerul Educației, prin unitățile de învățământ din subordine, va primi și centraliza cererile pentru acordarea acestei măsuri de sprijin educațional, iar lista cu destinatarii finali eligibili va fi stabilită în urma verificărilor realizate de STS, cu sprijinul MAI (prin Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și Inspectoratul General pentru Imigrări), precum și al ANAF.

Conform actului normativ, vor putea beneficia de aceste măsuri de sprijin educațional:

  • copiii din învățământul de stat preșcolar care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familie defavorizate, conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare
  • elevii din ciclul primar și gimnazial înscriși în unități de învățământ de stat, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Unitățile de învățământ informează părinții sau părintele singur/reprezentantul legal sau reprezentanții legali cu privire la condițiile de eligibilitate pentru acordarea tichetelor sociale.

Solicitările pentru acordarea tichetelor se depun la unitatea de învățământ în termen de 45 de zile de la începerea anului școlar curent și în termen de 25 de zile de la începerea anilor școlari aferenți perioadei 2024 – 2027

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.