Acasă Politic Discuții despre Balcanii de Vest cu Reprezentantul Special al UE pentru Dialogul...

Discuții despre Balcanii de Vest cu Reprezentantul Special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priştina

DISTRIBUIȚI

 167637 – 28112023  – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 27 noiembrie 2023, o întrevedere cu Reprezentantul Special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priştina şi alte aspecte regionale din Balcanii de Vest, Miroslav Lajčák. Întâlnirea a avut loc în marja participării la seminarul privind extinderea UE, organizat la București de think-tank-urile European Council on Foreign Relations și GlobalFocus Center, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul discuțiilor, a avut loc un schimb de vederi privind situația din Balcanii de Vest, cu accent pe situația generală de securitate, fiind reliefată necesitatea intensificării cooperării la nivel european și regional.

Oficialul român a subliniat importanța continuării Dialogului Belgrad-Priștina, facilitat de Uniunea Europeană, în special în contextul de securitate actual și al vulnerabilităților amplificate de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.

Șefa diplomației române a reiterat susținerea pentru activitatea Reprezentantului Special al UE, Miroslav Lajčák, și a exprimat aprecieri pentru eforturile depuse pentru avansarea Dialogului Belgrad-Priștina, inclusiv în contextul tensiunilor recente repetate din nordul Kosovo.

Ministrul Luminița Odobescu a prezentat concluziile rezultate din vizitele recente pe care le-a întreprins în regiune, în cadrul cărora a reiterat susținerea fermă a României pentru avansarea parcursului european al statelor din Balcanii de Vest, pe baza principiului meritelor proprii.

La o săptămână după ce Comisia Europeană a publicat pachetul extindere din acest an și a adoptat Planul de Creștere pentru Balcanii de Vest, șefa diplomației române a vizitat Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.