Acasă Externe Agenda Europeana Luminița Odobescu, la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre...

Luminița Odobescu, la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI

 170573 – 21112023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 20 noiembrie 2023, la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat prin video-conferință.

Reuniunea extraordinară a avut un singur subiect pe agendă – situația din Israel și Fâșia Gaza – și a fost convocată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, în urma turneului efectuat de acesta în mai multe state din regiune.

Ministrul de externe Luminița Odobescu a salutat demersurile diplomatice recente realizate de înalții oficiali europeni în regiune, evidențiind importanța menținerii unui dialog constant și de substanță cu partenerii regionali și globali, în special cu SUA, pentru a evita riscul de escaladare a conflictului. Totodată, s-a referit la situația umanitară gravă și a informat cu privire la sprijinul umanitar trimis de România în Gaza, prin Egipt. În context, a reiterat condamnarea atacurilor teroriste ale Hamas, precum și sprijinul ferm pentru dreptul Israelului la autoapărare, în linie cu dreptul internațional umanitar.

De asemenea, ministrul Odobescu a pledat pentru un rol activ al UE în susținerea procesului politic pentru rezolvarea crizei și pentru avansarea în direcția soluției celor două state, singura garanție pentru securitatea și stabilitatea în regiune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.