Acasă Politic MAE: Prin politica de extindere, UE a proiectat valorile europene în vecinătatea...

MAE: Prin politica de extindere, UE a proiectat valorile europene în vecinătatea sa

DISTRIBUIȚI

167466 – 09112023 – MAE salută publicarea Pachetului anual privind Extinderea UE, primul care include și rapoarte de evaluare pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia.

În context, Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacție recomandarea Comisiei Europene adresată Consiliului de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova, precum și evaluarea pozitivă privind progresele decisive obținute pe calea reformelor de către aceste două state, în conformitate cu Opiniile Comisiei Europene din iunie 2022. Aceste recomandări reprezintă o recunoaștere clară și binemeritată a eforturilor lor semnificative de reformă, în pofida contextului deosebit de dificil din ultimul an.

Ministerul Afacerilor Externe salută, de asemenea, recomandarea Comisiei de acordare a statutului de candidat Georgiei, cu înțelegerea îndeplinirii unui număr de pași.

Totodată, MAE salută evaluarea Comisiei Europene privind progresele realizate de statele candidate din Balcanii de Vest și susține avansarea parcursului european al acestora, în conformitate cu metodologia extinderii.

Ca promotor tradițional al politicii de extindere, România împărtășește pe deplin viziunea Comisiei Europene potrivit căreia politica de extindere este un instrument politic care acționează în beneficiul păcii şi al stabilității pe continentul european, iar aderarea ca stat membru al UE constituie o investiție geostrategică într-o Europă unită, bazată pe valori comune.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că, prin avansarea politicii de extindere, Uniunea Europeană a reușit de-a lungul anilor să proiecteze valorile europene în vecinătatea sa, printr-o abordare centrată pe meritele proprii ale candidaților și potențialilor candidați.

Ministerul Afacerilor Externe remarcă, în context, reafirmarea de către Comisia Europeană a faptului că obținerea statutului de membru al UE este o opțiune strategică, iar partenerii trebuie să își asume și să promoveze consecvent valorile europene, inclusiv prin orientarea lor strategică și alinierea la politica externă și de securitate comună a UE, aspect deosebit de important în contextul geopolitic actual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.