Acasă Politic Reforma sistemului de asistență socială, în Parlament

Reforma sistemului de asistență socială, în Parlament

DISTRIBUIȚI

170495 – 13112023 – Pachetul legislativ pentru reforma sistemului de asistență socială, inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a ajuns în Parlament după ce a fost aprobat de Guvernul României, anunță Ministerul Muncii.

Noul cadru legal nu mai permite funcționarea vreunui centru de asistență socială înainte de controlul temeinic în teren al inspectorilor. Durata licenței provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fără cazare. De asemenea, licența provizorie se acordă o singură dată.

În cazul în care se constată încălcări ale condițiilor din noua legislație, licența va fi suspendată și retrasă mult mai rapid. Totodată, se introduc controalele inopinate, astfel încât furnizorii de servicii sociale să știe că trebuie să respecte în permanență drepturile beneficiarilor, nu doar când se licențiază.

Este introdus și conceputul de „client misterios”. Practic, persoanele desemnate de ANPIS vor putea să ceară informații în teren și să se documenteze în centre ca și cum ar fi beneficiari sau aparținători.

Întreg sistemul de asistență socială va fi digitizat și vor fi înființate registre cu toți beneficiarii și furnizorii astfel încât datele să fie disponibile în timp real. Informațiile din documentația electronică vor putea fi confruntate în mod operativ cu situația din teren în timpul controalelor: numărul de beneficiari, proveniența lor, condițiile pentru care a fost acordată licența etc.

Cei care încalcă legislația vor suporta inclusiv consecințele legii penale, iar amenzile cresc de cinci ori, până la 100.000 de lei. În penal, este vorba despre art. 348 din Codul Penal care prevede că „Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Pachetul legislativ pune accentul pe parteneriatul cu societatea civilă, cultele religioase, instituțiile de învățământ, Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare și celelalte instituții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.