Acasă Economie România este gata să își asume rolul de hub energetic. Proiectul Coridorului...

România este gata să își asume rolul de hub energetic. Proiectul Coridorului Verde intră în linie dreaptă

Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul energiei verzi între AZ – GE – RO – HU. România vrea ca sediul viitoarei companii să fie la București

DISTRIBUIȚI

167584 – 22112023 – Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat la reuniunea ministerială a Comitetului Director, înființat în conformitate cu prevederile Acordului de Parteneriat Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria.

Proiectul “Coridorul Verde” prevede realizarea unui cablu de curent continuu, care va conecta toate cele patru state. Acordul miniștrilor subliniază importanța energiei verzi și curate în combaterea încălzirii globale și prevenirea schimbărilor climatice, încurajând cooperarea reciprocă în domeniile energiei regenerabile, eficienței energetice și hidrogenului verde, în vederea creșterii securității sistemelor energetice și a stabilității aprovizionării.

Se susține totodată extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă către România și Ungaria, prin Georgia, și către alte țări europene.

În cadrul reuniunii a fost semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul energiei verzi.

Sebastian Burduja s-a adresat în limba română presei prezente la eveniment, subliniind importanța eliminării dependenței europene față de state care “au folosit energia ca armă sau cel puțin ca instrument de șantaj” în raport cu Uniunea Europeană.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: “Ne reunim în acest proiect, Coridorul Verde, pentru că ne dorim cu toții consolidarea securității energetice a întregii regiuni. România este gata să își asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, având toate resursele necesare: de la energie solară și eoliană la energie nucleară și surse geotermale. Acest proiect, lansat la București în decembrie 2022, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are datoria să avanseze rapid, cu sprijinul tuturor. Trebuie să acționăm în deplină coordonare cu strategiile noastre naționale și având perspectiva de termen lung. Se spune că uneori trebuie să plantăm sămânța unui pom la umbra căruia nu ne vom odihni niciodată, dar acesta va fi acolo pentru copiii și nepoții noștri. Pentru un astfel de proiect suntem astăzi aici.”

Proiectul Coridorului Verde intră în linie dreaptă. Operatorii de sistem din cele patru țări vor forma o companie de proiect și studiul de fezabilitate va fi atribuit în cel mai scurt timp. Ministrul român al energiei a propus ca sediul companiei să fie la București, urmând ca decizia finală să fie luată în cadrul unor negocieri, în perioada următoare.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.