Acasă Anchete Interne România și Serbia, cooperare la nivel european pentru creșterea capacității de răspuns...

România și Serbia, cooperare la nivel european pentru creșterea capacității de răspuns în situații de urgență

DISTRIBUIȚI

 167671 – 30112023 –  Miercuri, 29 noiembrie a.c., a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „A more secure cross border area by enhancing the emergency response capability”, finanțat din Instrumentul de asistență de preaderare (IPA), depus de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (lider de proiect), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne din Republica Serbia și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș.

Scopul acestei cooperări vizează creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea și consolidarea capacității de intervenție a serviciilor profesioniste de urgență și a comunităților locale din zona transfrontalieră a celor două state.

Obiectivul general al proiectului urmărește pe de o parte prevenirea și gestionarea riscurilor naturale și a celor legate de activitățile umane, iar pe de altă parte dezvoltarea sistemelor și a infrastructurilor de protecție civilă și de gestionare a dezastrelor.

Proiectul, care se va derula pe o perioadă de 36 de luni, presupune construirea și operaționalizarea unui centru de pregătire la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, unde 340 de pompieri salvatori vor exersa, în condiții simulate de teren, proceduri și tehnici specifice intervențiilor de stingere a incendiilor, precum și a celor aplicabile salvării persoanelor din medii ostile vieții.

De asemenea, prin intermediul acestei cooperări, Ministerul Afacerilor Interne din Republica Serbia va achiziționa echipamente specializate pentru intervenția în situațiile de urgență înregistrate în regiunea transfrontalieră, precum  vehicule de căutare – salvare și  vehicule de stingere a incendiilor.

Valoarea totală a proiectului este de 9.500.000 euro, din care 8.075.000 euro reprezintă finanțare nerambursabilă asigurată prin Programul Interreg IPA România – Serbia.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.