Acasă Politic 8 decembrie, Ziua Constituţiei. Istoria legii fundamentale a României

8 decembrie, Ziua Constituţiei. Istoria legii fundamentale a României

DISTRIBUIȚI

 167745 – 08122023 – Astăzi se împlinesc 32 de ani de la momentul aprobării Constituției României prin referendum, la 8 decembrie 1991.

Legea fundamentală pe care o sărbătorim astăzi a asigurat stabilitatea și dezvoltarea democrației constituționale în România, după căderea regimului criminal comunist.

A instituit ca valoare supremă demnitatea umană și a reglementat un catalog al drepturilor și libertăților fundamentale pentru toți cetățenii.

A recunoscut pluralismul politic ca fundament pentru viața politică a societății românești. A organizat principiul separației puterilor în stat, ca mecanism de prevenție pentru exercitarea abuzivă a puterii de stat.

A instituit o justiție constituțională pentru a garanta supremația Constituției.

Prin toate aceste valori fundamentale a reușit să atingă obiectivul unei adevărate constituții liberale, și anume să limiteze puterea prin drept și să garanteze parcursul democratic al societății românești. Este, așadar, o Constituție a libertății și a echilibrului, care asigură identitatea noastră politică în cadrul societăților democratice occidentale.

Legea fundamentală adoptată în 1991 se înscrie într-o tradiție constituțională care a impulsionat consolidarea și modernizarea statului român național, alături de Constituția din 1866 și Constituția României reîntregite din 1923. Din toate aceste motive, este nevoie să ne protejăm zi de zi Constituția împotriva oricăror mișcări politice care îi subminează valorile fundamentale.

Pentru că protejând Constituția, protejăm pacea socială a națiunii, apartenența noastră la valorile democrației occidentale și identitatea noastră constituțională, declară Nicolae Cică, într-o postare pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.