Acasă Externe Agenda Europeana Comisia propune o reformă a evaluării substanțelor chimice „o substanță, o evaluare”...

Comisia propune o reformă a evaluării substanțelor chimice „o substanță, o evaluare” pentru procese mai rapide, simplificate și transparente

DISTRIBUIȚI

 170736 – 08122023 – Pentru o mai bună gestionare a datelor privind substanțele chimice, Comisia Europeană a adoptat trei propuneri legislative pentru:  raționalizarea evaluărilor substanțelor chimice în întreaga legislație a UE; consolidarea bazei de cunoștințe privind substanțele chimice și asigurarea detectării timpurii și a acțiunilor cu privire la riscurile chimice emergente, reunite în pachetul pachet „O substanță, o evaluare”. Se are în vedere evaluarea coerentă și transparentă a siguranței substanțelor chimice folosite în dispozitivele medicale, jucării, alimente, pesticide și biocide.

Noile măsuri ar trebui să reducă decalajul dintre identificarea unui posibil risc și măsurile de reglementare necesare.

Propunerile vizează:

  • Întărirea cooperării și a activității științifice și tehnice privind substanțele chimice în cadrul Agenției Europene pentru Produse Chimice, al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, al Agenției Europene de Mediu și al Agenției Europene pentru Medicamente. Aceste agenții trebuie să își actualizeze prioritățile, calendarele, procesele și metodologiile de evaluare a substanțelor chimice, iar experiența dobândită în urma evaluărilor dintr-un domeniu să fie folosite și în altele (de exemplu, în jucării).
  • Crearea unei platforme de date comune și înființarea unui „ghișeu unic” de acces la datele despre substanțele deținute de agențiile UE și de Comisie (privind pericolele, proprietățile fizico-chimice, prezența în mediu, emisiile, utilizările, durabilitatea din punctul de vedere al mediului a substanțelor chimice și procesele de reglementare în curs). Platforma de date comună va îngloba platformele existente (Platforma de informare privind monitorizarea substanțelor chimice (IPCHEM), Instrumentul de coordonare a activităților publice (PACT) și instrumentul de identificare a legislației UE privind substanțele chimice (EUCLEF). Acesta va extinde domeniul lor de aplicare la aproape toate actele legislative ale UE privind substanțele chimice și le va completa cu noi instrumente și baze de date, de exemplu cu un registru al valorilor de referință umane și de mediu.
  • Instituirea unei colectări sistematice de date de biomonitorizare umană generate în UE pentru a informa factorii de decizie cu privire la nivelurile de substanțe chimice care se găsesc la oameni (de exemplu, în sânge sau în laptele matern). Acest lucru va contribui la o mai bună estimare a nivelului de expunere a cetățenilor UE la substanțe chimice.
  • Să instituie un cadru de monitorizare și de perspectivă care să permită detectarea timpurie a riscurilor chimice suficient de devreme pentru a preveni răspândirea poluării. Aceasta va permite, de asemenea, un răspuns rapid în materie de reglementare și va monitoriza impactul măsurilor de reglementare luate cu privire la substanțele chimice. Cadrul va consta într-un sistem de alertă timpurie și de acțiune și într-un cadru de indicatori, printre altele.
  • Abilitarea Agenției Europene pentru Produse Chimice să genereze date atunci când este necesar.
  • Asigurarea transparenței studiilor științifice privind substanțele chimice, inclusiv a celor comandate de întreprinderi.

Cele trei propuneri vor fi examinate de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.

Conform Programului ONU pentru Mediu, se preconizează că producția mondială de substanțe chimice se va dubla până în 2030. Pentru depășirea acestei provocări, Comisia a publicat, la 14 octombrie 2020, Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice, ca parte a obiectivului UE de reducere la zero a poluării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.