Acasă Economie Decontul de TVA va fi precompletat de Finanţe

Decontul de TVA va fi precompletat de Finanţe

DISTRIBUIȚI

 167698 – 05122023 – Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, susține că în bugetul de stat pe 2024 sunt cuprinse şi cheltuielile cu majorarea pensiilor, a salariilor profesorilor, investiţiile pe programul Anghel Saligny şi că vor fi zero creşteri de taxe şi impozite.

„Am discutat liniile mari ale bugetului pentru anul 2024 (cu parlamentarii liberali – n.r.). Prima componentă de buget este cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atât pe componenta de ajustare, de la 1 ianuarie, cu inflaţia, cât şi recalcularea de la data de 1 septembrie. Al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor şi la ceea ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat (estimate la 4,6 miliarde de lei), urmând ca să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare sau majorare a salariilor profesorilor în zilele următoare şi să avem, din acest punct de vedere, o decizie finală. Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat şi îl generează revendicările profesorilor pentru majorările salariale”, a afirmat Boloş, citat de Agerpres, după şedinţa grupului parlamentar al PNL.

În bugetul anului 2024 vor fi cuprinse şi investiţiile, mai ales pentru programul Anghel Saligny.

El a adăugat că PNL este un apărător al pilonului 2 de pensii.

„Al patrulea lucru este cel cu privire la pilonul 2 de pensii, mai ales la solicitarea potrivit căreia să evităm orice discuţii pentru ceea ce înseamnă impozitarea progresivă sau orice tip de impozitare a contribuţiei la pilonul 2 de pensii, Partidul Naţional Liberal rămânând un apărător al pilonului 2 de pensii şi al susţinerii tuturor celor care contribuie la pilonul 2 de pensii”, a mai spus Boloş.

În ceea ce privește veniturile, ministrul a anunțat că anul viitor nu vor fi creșteri de taxe și impozite.

„Pe partea de venituri, anul 2024, aşa după cum se cunoaşte, va fi anul cu zero creşteri de impozite şi taxe. Va fi un an în care vom beneficia de predictibilitate pentru ceea ce înseamnă bugetul şi execuţia bugetară şi mediul de afaceri va putea să îşi ia în calcul un plan de afaceri cu elemente de predictibilitate şi stabilitate în anul 2024”, a adăugat Marcel Boloş.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a atenționat că Legea 296 privind măsurile fiscal-bugetare asumate de guvernamentale la sfârşitul lunii septembrie va intra în vigoare şi că Ministerul de Finanţe implementează măsurile de digitalizare pentru identificarea fraudei. Este vorba despre proiectele de digitalizare pentru factura electronică, începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru casele de marcat fiscale, căreia îi va fi implementat modulul de fraudă.

De asemenea, vor fi reglementate modalitatea de contabilizare a veniturilor suplimentare obţinute prin digitalizare şi sistemele informatice cu module de fraudă pentru e-transport, pentru sigiliul electronic al mărfii, pentru decontul de TVA, care va fi cu data de 1 iulie precompletat de către Finanţe, fără ca să mai aibă posibilitatea contribuabilului să declare operaţiuni care nu întotdeauna sunt conforme cu realitatea. Şi prin aceste măsuri pe care le-am gândit la nivelul Ministerului de Finanţe, prin digitalizare. În acest moment, estimările sunt că veniturile suplimentare încasate la buget vor fi de ordinul miliardelor de lei.

Marcel Boloș a mai spus că bugetul anului 2024 va fi „total diferit” faţă de cel precedent.

 „Vom avea nou aceste module de fraudă pe care le implementăm şi care vor însoţi sistemele informatice naţionale – casele de marcat electronice, factura electronică, sigiliul electronic”, a mai spus Boloş, precizând că în acest moment nu poate avansa sume.

El a precizat că deficitul pentru anul 2023 va fi, după cum a fost estimat, de 5,5% din PIB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.