Acasă Politic Guvernul modifică ”ordonanța trenuleț”

Guvernul modifică ”ordonanța trenuleț”

DISTRIBUIȚI

 170880 – 2712202 – Ministerul de Finanțe ar urma să vină cu un nou proiect de ordonanță de urgență, probabil în ultima ședință a executivului din acest an, iar actul normativ prevede printre noi măsuri fiscal-bugetare și excluderea unor categorii de angajați la stat de la creșterea salariilor cu 5% de la începutul lui 2024.

Guvernul urmează să modifice săptămâna aceasta ordonanța de urgență care reduce cheltuielile publice de la 1 ianuarie, așa-numita ordonanță trenuleț adoptată recent.

Proiectul ordonanței de urgență a fost publicat de Ministerul Finanțelor și prevede că de la majorarea salarială generală pentru sistemul public de 5% vor fi excluși angajații care au beneficiat anul acesta de majorări salariale potrivit unor acte normative speciale.

Sunt vizați de această măsură salariații de la Ministerul de Finanțe și de la instituțiile subordonate, inclusiv ANAF.

De asemenea, personalul din justiție care a beneficiat de majorarea salariilor în 2023 nu va primi mărirea de 5%, o situație similară și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unde angajații au primit deja salarii mai mari, potrivit unei legi aprobate de Parlament.

Nici profesorii nu pot primi încă 5% peste majorarea de 20% negociată și inclusă deja în bugetul Ministerului Educației.

În plus, salariile demnitarilor se mențin la nivelul din luna aceasta și nu vor fi majorate cu rata inflației, mai prevede proiectul.

Angajații din Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF afiliați la Sindicatul Meridian au anunțat că vor organiza o grevă japoneză, deoarece susțin că nu au avut parte anul acesta de creșteri salariale, ci doar de un act normativ prin care s-au egalizat veniturile între salariați cu aceeași funcție și care desfășoară aceeași muncă, așa că ei nu vor să fie excluși de la majorarea de 5% prevăzută din ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.