Acasă Economie Interconexiunea de gaz Serbia-Bulgaria, proiect important pentru Europa Centrală și de Est

Interconexiunea de gaz Serbia-Bulgaria, proiect important pentru Europa Centrală și de Est

DISTRIBUIȚI

170759 – 11122023 – Interconexiunea de gaz Serbia-Bulgaria, lungă de 170 de kilometri, a fost pusă în funcțiune, oficial, duminică, 10 decembrie, de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, președintele Bulgariei, Rumen Radev, șeful Delegației Uniunii Europene, Emanuele Giaufret, și președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. Conducta, cu o capacitate de 1,8 miliarde m³ / an, a asigurat o rută alternativă de alimentare pentru Serbia.

Conducta de gaz leagă Novi Iskar lângă Sofia și Niș, prin Dimitrovgrad. Lungimea în Serbia este de 109 kilometri, iar punerea în funcțiune a avut loc la benzinăria Trupale, nu departe de Niș.

În prezent, Serbia este aprovizionată cu gaz din Rusia, prin gazoductul Balkan Stream, care primește combustibilul prin Marea Neagră, Turcia și Bulgaria. Gazul rusesc poate veni și prin Ucraina și Ungaria. În plus, Serbia poate furniza gaz de pe piețele europene prin aceeași conductă prin Ungaria.

Noua conductă de gaz deschide posibilitatea importului de GNL

Noua interconexiune cu Bulgaria deschide posibilitatea Serbiei de a procura gaz din Azerbaidjan prin conducte. Acesta va putea obține combustibil de la terminalele de gaz natural lichefiat (GNL) din Grecia și Turcia.

Până acum, Serbia a semnat doar un contract comercial cu Azerbaidjan, pentru livrarea a 400 de milioane de metri cubi de gaze naturale până la sfârșitul anului 2024.

Valoarea totală a noii interconexiuni de gaze Serbia-Bulgaria este de 85,5 milioane euro, din care 49,6 milioane euro reprezintă un grant de la Uniunea Europeană, iar 25 milioane euro reprezintă un împrumut de la Banca Europeană de Investiții. Restul a fost contribuția Serbiei.

Vučić: Conducta va ajuta la scăderea prețului la gaze

Președintele Aleksandar Vučić a spus că gazoductul va aduce securitatea aprovizionării și va scădea prețurile la gaze.

Acum Serbia va putea cumpăra gaz de la șapte terminale GNL de pe piața liberă, a adăugat Vučić.

Potrivit ministrului Minelor și Energiei, Dubravka Đedović, Serbia a reușit să termine construcția conductei în doar un an și să încheie acordul privind livrările cu prietenii din Azerbaidjan.

Este un proiect important de alimentare cu gaze pentru estul și centrul Serbiei, pentru Europa Centrală și de Est și pentru gazificarea în continuare a părții de sud a Serbiei, a subliniat Đedović.

Proiectul care va pune capăt dependenței Serbiei de gazul rusesc

Şeful Delegaţiei UE, Emanuele Giaufret, a declarat că punerea în funcţiune a gazoductului reprezintă o etapă importantă în consolidarea securităţii energetice a Serbiei prin diversificarea aprovizionării cu energie.

UE a sprijinit ferm proiectul de a pune capăt dependenței Serbiei de gazul rusesc, a subliniat Giaufret.

Președintele Aliyev: Serbia și Azerbaidjan sunt parteneri strategici

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că țara sa și Serbia sunt parteneri strategici cu relații în dezvoltare rapidă.

„Relația mea personală și prietenia cu Aleksandar au contribuit la dezvoltarea cooperării”, a subliniat Aliyev.

Potrivit președintelui Bulgariei, Rumen Radev, interconectarea gazelor este mult mai mult decât un proiect de infrastructură – reprezintă un simbol al cooperării de succes între Serbia, Bulgaria și Azerbaidjan.

Gazoductul este o garanție pentru diversificarea și securitatea aprovizionării nu numai pentru Bulgaria și Serbia, ci pentru întreaga regiune, a spus Radev, adăugând că acesta este motivul pentru care Comisia Europeană l-a inclus pe lista sa de proiecte de interes reciproc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.