Acasă Economie Legea Bugetului de stat pentru 2024 și Legea asigurărilor sociale au fost...

Legea Bugetului de stat pentru 2024 și Legea asigurărilor sociale au fost adoptate de Guvern

DISTRIBUIȚI

 170815 – 15122023 – Bugetul de stat pe 2024 este axat pe investiții de 7% din PIB, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern. Acesta a mai spus că investițiile sun cheia dezvoltării României și că vor contribui cu jumătate la creșterea economică

”Țintim o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an. Bugetul asigurărilor sociale probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor, din 1 septembrie. Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale. Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari. Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult față de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulți bani, pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus, pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor. Există, de asemenea, suplimentări majore, între 30 și 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu și Dezvoltare. Aici vorbim despre Programul „Anghel Saligny”, unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu și ceva față de 2023. Există un plus de 10% și la investițiile din trecut. Finanțăm masiv toate prioritățile Guvernului: capitalul uman din Educație, noi unități moderne în Sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului și modernizarea condițiilor de trai în comunitățile rurale. Toate sunt nevoi reale ale țării și răspund așteptărilor românilor.

Nu vor exista creșteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investițiilor și, evident, a luptei contra evaziunii. Cu adevărat, am pretenții sporite la Fisc și Vamă în anul 2024, să-și facă mai bine treaba, cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum și le vor avea în perioada următoare; și aici vorbim de e-facturare, e-transport, e-sigiliu. Avem un buget sustenabil, investiții de peste 7% din PIB, mai mari decât deficitul bugetar programat la 5%, iar inflația va continua să scadă”, a spus premierul Ciolacu.

Complementar, în ședința de joi, Guvernul a modificat Codului Vamal, a adoptat Strategia Antifraudă și un nou proiect de digitalizare la Ministerul de Finanțe, care, împreună, trebuie să reducă evaziunea fiscală și o mai bună colectare a impozitelor.

Premierul a anunțat și continuarea reducerii cheltuielilor statului, în paralel cu reorganizarea ministerelor și reducerea birocrației, prin instituirea punctelor unice de avizare a documentelor.

bugetul de stat 2024

Proiectul legii bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale pentru 2024 vor fi transmise Parlamentului, pentru dezbatere şi adoptare în procedură de urgență.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.