Acasă Economie Primul tren electric nou cumpărat de autoritățile române în ultimii 20 de...

Primul tren electric nou cumpărat de autoritățile române în ultimii 20 de ani a ajuns în România

DISTRIBUIȚI

 170688 – 04122023 – Primul tren produs de Alstom în Polonia pentru a fi livrat României a ajuns la Curtici, sâmbătă 2 decembrie, și este așteptat la București în 5 decembrie. Este primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani și după 40 de ani de la achiziția ultimului tren electric. Aceasta reprezintă prima livrare dintr-o comandă totală de 37 de rame electrice de lung parcurs, achiziționate de România cu ajutorul fondurilor europene. După parcurgerea formalităților la trecerea frontierei, trenul va fi supus unor etape de recepție și testare în poligonul de la Făurei și pe magistralele electrificate din rețeaua națională, după care va fi introdus în serviciu CFR Călători.

Ramele electrice de ultimă generaţie au o capacitate de minimum 300 de călători pe tren.

Potrivit AFER, ”această investiţie va spori semnificativ calitatea serviciilor feroviare de pe principalele coridoare feroviare interregionale electrificate care leagă Bucureştiul de centre de activitate regionale precum Arad, Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Craiova, Petroşani şi Suceava”.

Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de 2.421.771.878 lei, fără TVA. Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat.

Programul Operațional Infrastructură Mare, prin care au fost obținute aceste fonduri, se încheie la data de 31 decembrie 2023, iar introducerea trenului în serviciu reprezintă o condiție pentru a beneficia de această finanțare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.