Acasă Externe Agenda Europeana Statele pot prelungi până în ianuarie 2025 măsurile de protejare a populației...

Statele pot prelungi până în ianuarie 2025 măsurile de protejare a populației de prețurile excesive la energie

DISTRIBUIȚI

 170849 – 20122023 – Miniștrii Energiei din statele membre UE au ajuns la un acord politic privind prelungirea perioadei de aplicare a trei regulamente de urgență ale Consiliului adoptate în temeiul articolului 122 din Tratatul privind funcționarea UE, concepute pentru situații de urgență.

Măsurile de urgență au fost adoptate în 2022 din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a spori solidaritatea dintre statele membre, accelerarea utilizarea energiei regenerabile și protejarea cetățenilor europeni prețurile excesiv de ridicate la energie.

Creșterea solidarității

Regulamentul (UE) 2022/2576 care consolidează solidaritatea printr-o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze, a unor valori de referință fiabile pentru prețuri și a schimburilor transfrontaliere de gaze include măsuri temporare de urgență menite să reducă prețurile ridicate la energie și să îmbunătățească securitatea aprovizionării cu gaze.

Miniștrii au convenit să elimine articolul 10 privind participarea obligatorie la agregarea cererii, ceea ce înseamnă că regulamentul poate fi aplicat până la 31 decembrie 2024.

Accelerarea implementării energiei regenerabile

Regulamentul (UE) 2022/2577 de stabilire a unui cadru pentru accelerarea implementării energiei regenerabile are ca scop abordarea crizei energetice, reducerea dependenței UE de combustibilii fosili ruși și promovarea obiectivelor UE în materie de climă prin accelerarea acordării de autorizații.

Protejarea cetățenilor UE și a economiei împotriva prețurilor excesiv de mari

Regulamentul (UE) 2022/2578 de stabilire a unui mecanism de corecție a pieței pentru a proteja cetățenii UE și economia împotriva prețurilor excesiv de ridicate stabilește un sistem de măsuri temporare pentru a preveni creșterile excesive ale prețurilor la gaze excesiv de mari în UE care nu reflectă prețurile de pe piața mondială.

Miniștrii au convenit să prelungească perioada de aplicare a regulamentului, așa cum a propus Comisia și va fi prelungit cu încă un an, până la 31 ianuarie 2025.

De asemenea, s-a convenit prelungirea perioadei de aplicare a anumitor prevederi modificate ale regulamentului până la 30 iunie 2025. Spre deosebire de celelalte două reglementări de urgență, modificările depășesc simpla prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului.

Consiliul va urmări acum să adopte în mod oficial regulamentele prin procedură scrisă. Acestea vor fi apoi publicate în Jurnalul Oficial al UE și vor intra în vigoare imediat după expirarea reglementărilor actuale.

În temeiul articolului 122 din Tratatul privind funcționarea UE, Comisia Europeană a propus în noiembrie 2022 modificarea, pentru situații de urgență, a celor trei regulamente ale Consiliului.

Ca urmare a crizei energetice provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul a adoptat un pachet de măsuri de urgență în decembrie 2022.

Regulamentul de solidaritate expiră la 31 decembrie 2023, în timp ce regulamentul privind mecanismul de corecție a pieței și regulamentul de autorizare vor expira la 31 ianuarie 2024 și, respectiv, la 30 iunie 2024.

La 28 noiembrie 2023, Comisia a adoptat trei propuneri de prelungire a perioadei de aplicare a acestor măsuri de urgență.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.