Acasă Anchete Interne 21 de inculpaţi reţinuţi în cazul grupului infracţional organizat specializat în trafic...

21 de inculpaţi reţinuţi în cazul grupului infracţional organizat specializat în trafic de migranţi pe frontiera de Vest

DISTRIBUIȚI
foto: politiadefrontiera

171091 – 23012024 – Ca urmare a activităţilor judiciare desfăşurate de către poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Oradea, împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, precum şi a celor 35 de percheziții domiciliare derulate ieri, 22 ianuarie 2024, în județele Arad, Bihor, Brăila, Dolj și Vrancea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus reținerea a 21 de inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și fals privind identitatea.

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, inculpații, cetățeni români și străini provenind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, Italia și Austria, au inițiat și constituit o grupare infracțională cu o structură de tip piramidal  având ca scop traficul de migranți.

Astfel, în perioada martie 2023 – ianuarie 2024 inculpații, sub coordonarea a patru dintre ei cu rol de lideri (cetățeni străini provenind din Afganistan,  Siria, Austria și Bangladesh), au racolat peste 250 de migranți în principal, din  București și Timișoara, din rândul celor care dețineau permise de ședere și vize de muncă pe care ulterior i-au adăpostit  în diferite locații din   municipiile Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinația finală Europa de Vest.

Cercetările efectuate au relevat faptul că o parte dintre migranți au fost ascunși în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaționale cu plecare din stațiile situate la granița de vest a țării.

În funcţie de numărul de zile în care li se asigura cazarea şi hrana, aceștia au plătit  sume cuprinse între 2.000 și 3.000 euro,  inculpații împărțind banii între ei proporţional cu activitatea infracţională comisă (racolare, îndrumare, călăuzire, transport şi adăpostire).

Cu privire la unul dintre inculpați s-a reținut faptul că, în mai multe ocazii,     s-a prezentat autorităților române sub o altă identitate decât cea reală și a folosit  documente false.

În urma celor 35 de percheziții domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate sumele de 22.485 euro și  26.809 lei, 40 de telefoane cu cartele SIM, un ceas, 250 de pașapoarte străine și permise de ședere, 2 laptopuri, stick-uri de memorie,  înscrisuri cu valoare probatorie, precum și alte mijloace de probă.

S-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 6 autoturisme.

Pe parcursul acțiunii au fost depistați și 8 migranți.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad  cu propunerile de arestare preventivă a 9 inculpați   și  arest la domiciliu  pentru alți  12.

Față de 3 inculpați care se sustrag urmăririi penale,  procurorii DIICOT Biroul Teritorial Arad au solicitat arestare preventivă în lipsă.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și polițiștii  Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara și Craiova, serviciilor de combatere a criminalității organizate Brăila, Vrancea, Sibiu, cel al polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Arad și Sibiu și jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Arad și Bihor, precum și Grupării Mobile de Jandarmi ,,Glad Voievod” Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.