Acasă Economie Bani, mulți bani pentru programele de mediu

Bani, mulți bani pentru programele de mediu

Programul ”Rabla pentru sobe”, în consultare publică. Apare și ” Rabla pentru tractoare”

DISTRIBUIȚI

 168044 – 18012024 – Ministerul Mediului anunțată lansarea în consultare publică a ghidului de finanțare pentru programul ”Rabla pentru sobe”. Este vorba despre un program pilot, cu un un buget de 500 de milioane de lei, care se adresează solicitanților din comunele situate în 27 de județe din zona montană, aşa cum este definită de Legea muntelui nr. 197/2018.

Prin program, un solicitant poate primi 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire dintr-o gospodărie.

Ministrul Mircea Fechet a menționat că sunt așteptate contribuţiile comercianţilor, ale instalatorilor de astfel de echipamente, primăriilor şi a oricărui specialist care poate contribui cu feedback.

Aparatele pentru încălzirea locuințelor vor putea  folosi drept combustibil lemnul pentru foc, peleți sau bricheți, fiind acceptate inclusiv termosobele, șemineele, termoșemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign: putere nominală de 8kw – 35kw, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/m3, emisii de monoxid de carbon sub 1500 mg/m3, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/m3.

Primăriile se pot înscrie în program prin Administrația Fondului pentru Mediu. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, oricine dorește să-și înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se poate înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Apoi, fiecare dintre cei care s-au înscris vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate transmite o singură cerere de înscriere, prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate Programului, pusă la dispoziţia UAT-urilor pe pagina de internet a AFM.

Un alt program anunțat, în premieră, în acest an este Rabla pentru tractoare și mașini agricole, cu un buget de 500 milioane lei.

În 2024, bugetul pentru Rabla Plus va fi de 1 miliard lei, iar pentru Rabla Clasic – 300 de milioane de lei.

Programul Casa Verde Fotovoltaice va avea cel mai mare buget alocat până în prezent – 2 miliarde de lei, iar Săptămâna Verde – 100 de milioane lei.

Ministerul Mediului va aloca în acest an 10 milioane lei pentru un program pilot derulat de AFM – Rangerii Juniori, prin care elevii să desfășoare activități recreative în ariile protejate din țară.

Programul dedicat iluminatului public stradal are alocate 500 de milioane de lei și alte 600 de milioane de lei sunt alocate pentru programul de eficiență energetică în clădirile publice.

Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare va avea un buget de 1,5 miliarde lei. Programul privind refacerea siturilor contaminate istoric, cu excepţia celor reglementate prin legi speciale, va beneficia de 500 milioane lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.