Acasă Economie Bogdan Aurescu pleacă judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU

Bogdan Aurescu pleacă judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU

DISTRIBUIȚI

 171154 – 31012024 – Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul pentru eliberarea din funcție a consilierului prezidențial Bogdan Aurescu, care va ocupa din 6 februarie postul de judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Mandatul de judecător durează nouă ani.

În 9 noiembrie 2023, Adunarea Generală și Consiliul de Securitate ale ONU l-au ales pe Aurescu judecător al CIJ. România a obținut atunci 117 voturi în Adunarea Generală, iar Rusia doar 77 de voturi. În Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi, fiindu-i necesare 8.

Aurescu a fost nominalizat pentru această candidatură de România și alte nouă state – Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria.

El a concurat pentru această poziție cu judecătorul rus Kirill Gevorgian, membru al CIJ din 2015 și vicepreședinte al organismului din anul 2021, din partea grupului regional al Europei de Est.

Judecătorul rus a fost susținut de Rusia, China și Belarus.

În septembrie 2023, președintele Klaus Iohannis a solicitat în plenul Adunării Generale a ONU sprijinul statelor membre pentru candidatura României la Curtea Internațională de Justiție.

Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.

Cei cinci noi judecători aleși prin vot sunt Bogdan-Lucian Aurescu (România), Hilary Charlesworth (Australia), Sarah Hull Cleveland (SIA), Juan Manuel Gómez Robledo Verduzco (Mexic), Dire Tladi (Africa de Sud).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.