Acasă Cultura/Media Expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației

Expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației

DISTRIBUIȚI

168089 – 23012024 – Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Primăria Municipiului Sighetu Marmației, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la sediul Muzeului Maramureșan, Secția Istorie. Vernisajul va avea loc miercuri, 24 ianuarie, la ora 13ꓽ00, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, personalități din viața publică, membri ai comunității locale și pasionați de istorie.

Muzeul Maramureșan este a nouăsprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în 2020, ulterior fiind itinerată la mai multe instituții muzeale din Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva, Craiova, Constanța și Tulcea. Până în prezent, aproximativ 40.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei Române prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria acestei arme.

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Maramureșan și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș.

Organizat cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, proiectul expozițional își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică (distincții, brevete, documente, fotografii și publicații de specialitate) din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Publicul vizitator va avea ocazia să vadă, în premieră, fotografii din patrimoniul Muzeului Maramureșan, care înfățișează jandarmi și militari din Trupele de Securitate, realizate în atelierul foto Kabat din Sighetu Marmației, între anii 1920-1950. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să vadă elemente de echipament folosite în perioada anilor 1970-1990, păstrate în colecțiile Inspectoratului de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș, precum și distincții, brevete și însemne militare ale unor ofițeri și subofițeri jandarmi care au participat la misiuni de menținere a păcii în Kosovo și Afganistan.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, specialist în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate” publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată în cadrul secției de Istorie a Muzeului Maramureșan, în perioada 24 ianuarie – 18 martie 2024, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-15:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.