Acasă Economie Forumul Economic Mondial de la Davos: ”Russia: What next?”

Forumul Economic Mondial de la Davos: ”Russia: What next?”

DISTRIBUIȚI
foto: mae.ro

 168062 – 19012024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 18 ianuarie 2024, în calitate de vorbitor principal, la panelul cu tema ”Rusia: ce urmează?/Russia: What next?” din cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

La dezbatere au luat parte Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, Radoslaw Tomasz Sikorski, ministrul afacerilor externe al Poloniei și Gabrielius Landsbergis, ministrul afacerilor externe al Lituaniei.

Cei patru oficiali europeni au abordat în intervențiile lor aspecte referitoare la situația internă, politică și economică a Federației Ruse în contextul războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Au fost inventariate modalitățile practice de sprijin pentru Ucraina precum și opțiunile de contracarare a amenințărilor hibride inițiate de Rusia la adresa securității europene și trans-atlantice.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reafirmând sprijinul de neclintit al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Oficialul român a condamnat atacurile ruse, masive și repetate, împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii critice ucrainene, care reprezintă crime de război. De asemenea, a semnalat riscurile pe care aceste atacuri, mai ales cele vizând infrastructura portuară, le ridică pentru securitatea regională, respectiv pentru securitatea României.

Dezbaterea, moderată de profesorul Chris Miller de la Universitatea Tufts (SUA), a fost transmisă în direct pe platforma online a Forumului Economic Mondial de la Davos și este disponibilă la www.mae.ro/node/63807.

În marja participării la lucrările Forumului Economic Mondial din 18 ianuarie 2024, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut o întrevedere bilaterală cu Penny Pritzker, Reprezentantul Special al Statelor Unite ale Americii pentru reconstrucția Ucrainei. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii aprofundat privind nevoile pe termen scurt, mediu și lung ale Ucrainei. Au agreat importanța deosebită a implicării internaționale în procesul de reconstrucție a Ucrainei pentru asigurarea rezilienței și dezvoltării economice sustenabile a statului ucrainean.

Ministrul afacerilor externe a prezentat proiectele demarate de România pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere între România, Republica Moldova și Ucraina. În context, a subliniat relevanța proiectelor de infrastructură transfrontalieră pentru facilitarea investițiilor internaționale în reconstrucția Ucrainei.

Reprezentantul Special al Statelor Unite pentru reconstrucția Ucrainei a accentuat rolul României ca viitoare platformă logistică și de aprovizionare pentru proiectele și investițiile internaționale în Ucraina.

Cu prilejul participării la Forumul Economic Mondial, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut o întrevedere cu E.S. Qais Mohammed Moosa Al Yousef, ministrul comerțului, industriei și promovării investițiilor din Sultanatul Oman.

Oficialul român a adus în discuție calendarul de contacte bilaterale, exprimându-și interesul pentru consolidarea dialogului politico-diplomatic și al cooperării economice româno-omaneze.

De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a discutat cu noul președinte al Băncii Europene de Investiții Nadia Calvino în perspectiva vizitei pe care oficialul o va efectua la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.