Acasă Politic Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii...

Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis, Tobias Billström

DISTRIBUIȚI

 167999 – 13012024 –  Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, 11 ianuarie 2024, la Vilnius, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis, în contextul participării la reuniunea informală „Snow Meeting”, organizată la Trakai, în perioada 11-12 ianuarie.

Cei doi miniștri au salutat dinamica și substanța dialogului și cooperării bilaterale, în contextul celebrării în anul 2024 a 100 de ani de la stabilirea, în august 1924, a relațiilor diplomatice bilaterale. Totodată, ministrul afacerilor externe a subliniat coordonarea eficientă dintre cele două țări în cadrul UE, NATO și al formatelor regionale precum București 9 și Inițiativa celor Trei Mări.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, ministrul Luminița Odobescu a reafirmat poziția fermă a României pentru continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar. Totodată, a subliniat relevanța sprijinului acordat creșterii rezilienței Republicii Moldova, în condițiile acțiunilor Rusiei de destabilizare în vecinătate.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte ale cooperării în cadrul NATO ca urmare a Summit-ului din iulie 2023, de la Vilnius, și în perspectiva reuniunii la vârf a Alianței care va avea loc la Washington, în acest an. În context, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța întăririi posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, într-o manieră coerentă și unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

În ceea ce privește politica de extindere a UE, cei doi interlocutori au salutat deciziile istorice luate de Consiliul European din decembrie 2023 și au evidențiat importanța continuării sprijinului oferit Ucrainei și Republicii Moldova pentru  parcursul european.

Ministrul Gabrielius Landsbergis a felicitat România pentru adoptarea recentă de către Consiliul UE a Deciziei de aplicare a acquis-ului la Schengen care permite ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime și a exprimat sprijinul pentru parcurgerea cât mai rapid și a etapei finale în procesul de aderare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.