Acasă Politic Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

DISTRIBUIȚI

 171123 – 27012024 – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marcată pe 27 ianuarie are o puternică rezonanță istorică, fiind data în care lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și reprezintă, totodată, un memento pentru noi toți, că cea mai cumplită formă de manifestare a antisemitismului nu trebuie să se repete.

În România, încercările repetate ale legionarilor de intimidare și excludere a comunităților evreiești din societate s-au materializat în acțiuni violente, distructive și ucigașe. Tot în această perioadă ne amintim de Pogromul de la București, un episod tragic al istoriei noastre, în care ura și antisemitismul care au înveninat un întreg sistem și au generat torturi, sechestrări, omoruri, incendieri și atacuri asupra proprietăților și sinagogilor. Toate aceste acțiuni condamnabile, care au avut loc în perioada 21-23 ianuarie 1941, nu au fost unele izolate, ci s-au petrecut într-un context mai larg de persecutare a comunităților evreiești din țara noastră, în care libertățile și drepturile fundamentale le erau încălcate flagrant.

Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric, remedii necesare pentru o țară democratică și europeană.

Ne revine obligația, față de toate victimele inocente care au fost supuse unor atrocități  greu de imaginat, de a contracara orice formă de negare sau de distorsionare a Holocaustului și de a promova educația, ca mijloc esențial de progres și de cultivare a toleranței. Demararea predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, obligatorie pentru elevii de liceu, a reprezentat un pas important pentru România în vederea stimulării educației despre ceea ce a însemnat Holocaustul și consolidării conștiinței civice în rândul tinerilor.

Vizita la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, la sfârșitul anului trecut, mi-a întărit convingerea că nu trebuie să uităm vreodată datoria morală de a lupta permanent împotriva puterilor răului.

Angajamentul Guvernului României în prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului care incită la ură rămâne ferm și asumat pentru ca atrocități ale istoriei, așa cum a fost Holocaustul, să nu se repete vreodată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.