Acasă Externe Agenda Europeana Războiul Israel-Hamas: Eurodeputații cer încetarea definitivă a focului

Războiul Israel-Hamas: Eurodeputații cer încetarea definitivă a focului

DISTRIBUIȚI

 168053 – 19012024 – Parlamentul European cere eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și desființarea organizației teroriste Hamas și reiterează dreptul Israelului de a se apăra. În rezoluția adoptată joi, deputații europeni denunță răspunsul militar disproporționat al Israelului, care a provocat un număr de morți civili la o scară fără precedent. De asemenea, luarea de ostatici și atacurile deliberate asupra civililor sunt încălcări grave ale dreptului internațional.

Acces deplin în Fâșia Gaza

Exprimându-și profunda îngrijorare cu privire la situația umanitară dezastruoasă și care se deteriorează rapid în Fâșia Gaza, deputații subliniază nevoia urgentă de acces umanitar deplin, rapid, sigur și neîngrădit în Fâșia Gaza și pe întreg teritoriul acesteia și solicită refacerea imediată a infrastructurii vitale.

Rezoluția solicită o inițiativă europeană pentru a readuce soluția bazată pe coexistența a două state pe drumul cel bun și subliniază necesitatea absolută a relansării imediate a procesului de pace. UE salută „Efortul pentru ziua păcii în sprijinul procesului de pace din Orientul Mijlociu” lansat de Uniunea Europeană și Liga Arabă chiar înainte  ca atacurile să aibă loc la 7 octombrie.

De asemenea, deputații sprijină pe deplin Inițiativa Arabă pentru Pace din 2002, care oferă o normalizare completă a relațiilor dintre statul Israel și toate statele arabe în schimbul retragerii depline a Israelului din toate teritoriile palestiniene și arabe ocupate din 1967 și solicită includerea deplină a Autorității Palestiniene în acest proces.

Încetarea ocupației teritoriilor palestiniene

Eurodeputații cer încetarea ocupației teritoriilor palestiniene și subliniază că, în conformitate cu dreptul internațional, coloniile israeliene din Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, sunt ilegale. Aceștia condamnă cu fermitate intensificarea violenței coloniștilor extremiști comise împotriva palestinienilor și solicită ca UE să impună măsuri restrictive împotriva coloniștilor extremiști care încalcă drepturile omului și dreptul internațional.

Cei responsabili pentru acte de terorism și pentru încălcări ale dreptului internațional trebuie trași la răspundere

Rezoluția subliniază sprijinul ferm al UE pentru activitatea Curții Penale Internaționale și a Curții Internaționale de Justiție și solicită ca persoanele responsabile de acte teroriste și de încălcări ale dreptului internațional să fie trase la răspundere. Luarea de ostatici și atacurile deliberate asupra civililor reprezintă încălcări grave ale dreptului internațional, avertizează eurodeputații.

Textul a fost adoptat cu 312 voturi pentru, 131 împotrivă și 72 abțineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.