Acasă Economie Reuniunea Grupului de lucru privind captarea, stocarea și utilizarea carbonului

Reuniunea Grupului de lucru privind captarea, stocarea și utilizarea carbonului

DISTRIBUIȚI
foto: cancelaria.gov.ro

171125 – 28012024  – O nouă reuniune a Grupului de lucru privind captarea, stocarea și utilizarea carbonului, sub egida Comitetului interministerial privind schimbările climatice (CISC), prezidată de Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, a avut loc în data de 25 ianuarie 2024, la Palatul Victoria.

Pe agendă s-au regăsit teme precum analizarea cadrului legislativ în vigoare și necesitatea adaptării lui la nevoile actuale, provocările legate de stocarea dioxidului de carbon provenit din emisii industriale, centralizarea proiectelor și necesarul de capital pentru a fi puse în aplicare.

De asemenea, s-a discutat necesitatea cartografierii siturilor geologice de pe suprafața României pentru a avea o imagine de ansamblu asupra potențialelor spații de stocare a CO2.

Un punct distinct al reuniunii s-a referit la informarea și comunicarea publică a concluziilor Grupului de lucru privind captarea, stocarea și utilizarea carbonului. În acest context a fost abordată necesitatea unui plan de comunicare, la nivelul Guvernului, prin care ministerele și instituțiile abilitate să promoveze proiectele și să informeze cu privire la beneficiile și necesitate implementării acestora.

La întâlnire au participat secretari de stat și aparat tehnic din cadrul ministerelor și instituțiilor publice membre CISC.

Comitetul Interministerial privind Schimbările Climatice (CISC) a fost înființat în 2022, prin Hotărârea de Guvern nr. 563 /28 aprilie 2022, funcționează la Centrul Guvernului și stabilește prioritățile anuale în materie de schimbări climatice și tranziție energetică. Operaționalizarea acestui Comitet este prevăzută în cadrul jalonului 413 cuprins în Reforma 2, Componenta 14 a PNRR (Buna guvernanță). Comitetul este condus de prim-ministrul României, în calitate de președinte, și are trei vicepreședinți: șeful Cancelariei Prim-ministrului, ministrul mediului, apelor și pădurilor, și demnitarul care conduce Departamentul Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale. Membrii CISC sunt reprezentanți ai instituțiilor publice din România care elaborează și implementează politici cu impact în domeniul combaterii schimbărilor climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.