Acasă Opinii/Analize România devine țară de destinație pentru migrație economică, dar are una dintre...

România devine țară de destinație pentru migrație economică, dar are una dintre cele mai scăzute populații extra-comunitare din UE27

DISTRIBUIȚI

170991 – 12012024 – Numărul permiselor de muncă pentru cetățenii extra-comunitari a crescut masiv în ultimii ani în statele est-europene, în frunte cu Croația și România, indică Monitorul Social al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung România.

În medie, numărul anual de permise de muncă pentru cetățeni din afara Uniunii Europene s-a triplat din 2013 până în 2022. În statele vest-europene această rată de creștere a fost mai scăzută, pentru că aceste state s-au putut alimenta și din migrația provenită din statele est-europene membre ale UE. În statele din Est, rata de creștere a permiselor de muncă a fost mult mai mare. Spre exemplu, în Croația numărul permiselor noi de muncă a crescut cu 8000% între 2013 și 2022, în timp ce în România creșterea a fost de 2200%, ajungând în 2022 la 31.000 de permise de muncă.

Numărul permiselor de muncă a crescut rapid în majoritatea statelor est-europene, uneori pentru cetățeni proveniți din anumite state din afara UE. Spre exemplu, în 2022, România a acordat aproape 5.200 de permise de muncă pentru cetățeni din Sri Lankav (peste 50% din permisele de muncă acordate acestei țări în UE). Similar, România a acordat 6.700 de permise de muncă pentru cetățeni din Nepal (22% din totalul permiselor de muncă acordate în UE) și 2.600 de permise de muncă pentru cetățeni din Bangladesh (12% din permisele de muncă acordate de UE27). Spre deosebire, doar 10% din totalul permiselor de muncă în UE acordate cetățenilor unor state precum Turcia sau Moldova au fost acordate de România în 2022.

Aceste cifre se referă la primele permise de muncă acordate într-un stat al UE27 și pot fi ulterior prelungite de angajatori fără ca statul membru să emită un alt permis similar. În schimb, statul gazdă poate prelungi permisul de muncă anterior acordat, ceea ce duce la posibile neclarități cu privire la numărul total de muncitori extra-comunitari activi pe piața muncii dintr-un stat membru.

În multe cazuri, cetățenii nou-sosiți nu se stabilesc în statele unde primesc dreptul de muncă. Potrivit Eurostat, majoritatea muncitorilor extra-comunitari nu rămân în România, mai arată sursa citată. În timp ce în 2022, au fost acordate peste 31000 de permise de muncă, populația extra-comunitară totală cu permis de ședere era, în 2022, în România, de numai 115.000, sub 1% din populația României. De fapt, România are una dintre cele mai scăzute populații extra-comunitare din UE27.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.