Acasă Anchete Interne Și, totuși, tot despre bani este vorba

Și, totuși, tot despre bani este vorba

DISTRIBUIȚI

 167955 – 08012024 – Cosmin Andreica, reprezentantul sindicatului Europol, a declarat la Digi24 că în luna decembrie 2023 a fost înregistrat un număr mare de plecări prin pensionare din Poliție. Cu toate acestea, Andreica recunoaște că nu există încă o centralizare a tuturor datelor.

„Este vorba despre plecări masive care s-au înregistrat în luna decembrie. Probabil că vorbim despre peste 2.000, 2.500 de cereri, încă nu sunt centralizate. Este vorba despre agenți, ofițeri, polițiști cu funcții de conducere, de execuție”, spune Andreica.

Numeroasele pensionări sunt puse pe seama câștigului financiar superior prin pensionare, comparativ cu indexarea salarială primită de bugetari la începutul anului: ”E clar că Guvernul și statul nu și-au dorit ca acești oameni să rămână în sistem, și asta, pentru că au avut de ales acești polițiști care deja îndeplineau de ceva vreme condițiile de pensionare. Aveau de ales între o creștere salarială de 5%, care însemna aproximativ 200 de lei în medie, brut, la salariu, sau o indexare a pensiilor cu 13,8%.

Acest procent, evident că le aduce un câștig mai mare, dacă ies la pensie. Cu alte cuvinte, a fost o invitație indirectă pentru ca ultimii profesioniști din Poliția Română, cu experiență, cu vechime, și care puteau să mai rămână în sistem, au fost oarecum îndepărtați, iar statul, ministerul, nu a făcut absolut nimic pentru a-i păstra în sistem. Mulți dintre ei și-ar mai fi dorit să rămână”, spune Cosmin Andreica.

Declarația liderului de sindicat conține însă și o nuanță – statul nu și-a dorit ca această categorie de salariați (interesată în primul rând de câștigul financiar – n.n.) să mai rămână în sistem, deși respectivii polițiști ar fi dorit acest lucru.

Ceea ce liderul de sindicat omite este că, dacă legislația permite pensionarea polițiștilor, decizia este o opțiune individuală, cu atât mai mult cu cât ”nu s-a pus problema despre vârstă”.

Liderul Europol evidențiază responsabilitatea socială a polițiștilor și restricțiile impuse de statutul profesional: ”La noi este mai greu, pentru că nu avem dreptul la grevă, dar Poliția Română este într-o situație critică, pentru că deficitul de personal nu este de 2 oameni lipsă la 10 polițiști, ci este mult mai mare, și mai ales pe zona operativă, unde lipsesc cu desăvârșire în mediul rural și în astfel de zone neatractive, și unde polițiștii sunt practic nevoiți de multe ori să intervină, chemați de la domiciliu pentru a asigura urgențele sesizate prin 112”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.