Acasă Anchete Interne IGSU: Peste 1.000 de hectare de teren afectate de arderile necontrolate care...

IGSU: Peste 1.000 de hectare de teren afectate de arderile necontrolate care s-au manifestat în ultimele 24 de ore!

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com

 168209 – 07022024 – Pompierii militari au acționat în decursul zilei de ieri pentru gestionarea tuturor solicitărilor de sprijin primite din partea populației. Astfel, echipajele operative au intervenit cu promptitudine în 1.710 misiuni, constând în acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni destinate protecției comunităților.

Astfel, în ultimele 24 de ore, pompierii militari au acționat pentru stingerea celor 234 de incendii, prevenind astfel extinderea flăcărilor și limitând pagubele materiale. Din totalul acestora, 155 de intervenții au fost la arderi necontrolate, cum ar fi miriști, vegetație uscată, deșeuri și fond forestier (litieră) suprafață afectată fiind de 1.121 de hectare.

În perioada de referință, echipajele SMURD au răspuns celor 1.285 solicitări, în urma cărora 1.304 persoane au primit asistență medicală de urgență. Totodată, în 5 situații, pompierii au intervenit rapid pentru extragerea victimelor din autoturismele avariate în urma accidentelor rutiere.

Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, eforturile pompierilor s-au concentrat și asupra comunităților și a bunurilor acestora, sens în care, colegii noștri au intervenit în 186 de situații pentru căutarea, deblocarea și salvarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții,  precum și în alte situații de urgență.

Printre alte informații relevante, menționăm faptul că ieri au fost transmise 5 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, majoritatea dintre acestea semnalând prezența animalelor periculoase în județele Bacău, Brașov și Cluj.  Totodată, pe lângă toate aceste situații, pompierii au continuat și acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor străini veniți în România din zona de conflict.

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

❗Intervenția echipajelor de stingere vâlcene, care au acționat, pe parcursul zilei de ieri, în  localitatea Oteșani, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafața de peste 200 ha.

❗De menționat este și misiunea pompierilor vrânceni care au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru stingerea unui puternic incendiu de vegetație produs pe raza localității Dumitrești. Suprafața totală afectată de această ardere necontrolată a fost de aproximativ 600 ha.

NU UITAȚI!

Cetățenii dețin obligația să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, s-au înregistrat victime omeneşti din cauza propagării focului sub acţiunea vântului.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, chiar soldate cu victime, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro  și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.