Acasă Politic Luminița Odobescu, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre...

Luminița Odobescu, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (Gymnich)

DISTRIBUIȚI
foto:mae.ro

 168185 – 04022024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, în perioada 2-3 februarie 2024, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (Gymnich), care a fost găzduită de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell și de ministrul afacerilor externe al Belgiei, Hadja Lahbib, în contextul deținerii Președinției Consiliului UE.

Agenda reuniunii a cuprins relațiile UE-Africa,  evoluțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-Turcia și situația din Orientul Mijlociu.

Referitor la relațiile UE-Africa, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a exprimat sprijinul pentru consolidarea cooperării UE-Africa, inclusiv din perspectiva eforturilor diplomatice ale UE în relație cu statele din Africa pentru a contracara consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. A exprimat susținerea pentru o abordare a UE centrată pe nevoile specifice ale statelor africane, în linie cu rezultatele Summit-ului UE-Uniunea Africană din februarie 2022 și a reiterat importanța diversificării  cooperării în domenii precum buna guvernanță, migrația, tranziția verde, transformarea digitală, dezvoltarea durabilă.

Ministrul afacerilor externe a trecut în revistă domeniile în care România contribuie la eforturile UE, cum ar fi educație și formare, agricultură și securitate alimentară, pace și securitate, sănătate, gestionarea dezastrelor. Ministrul Luminita Odobescu a precizat, în context, că Africa reprezintă o prioritate a agendei diplomatice a României, reflectată și prin adoptarea, în 2023, a Strategiei România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație. Oficialul român a evidențiat importanța identificării unei abordări mai eficiente a cooperării UE-Africa în domeniul păcii și securității, reiterând angajamentul României de a se implica în menținerea stabilității continentului african prin participarea la misiunile și operațiunile din cadrul  Politicii de Securitate și Apărare Comune ale UE.

Miniștrii europeni de externe au a discutat, de asemenea, evoluțiile în ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat nevoia unui sprijin susținut și predictibil, pe toate palierele, pentru Ucraina, accentuând urgența furnizării de sprijin financiar și militar,  salutând ajungerea ca un acord privind Facilitatea pentru Ucraina cu ocazia reuniunii extraordinare a Consiliului European din 1 februarie 2024.  În acest sens, a subliniat necesitatea ajungerii în continuare la un acord privind Facilitatea pentru Pace.

Ministrul de externe a subliniat, totodată, importanța unei abordări strategice a UE la Marea Neagră, în complementaritate cu viziunea NATO, respectiv cea a SUA. Ministrul român a arătat că trebuie prezentat și un calendar clar pentru parcurgerea etapelor următoare în procesul de aderare la UE a Ucrainei și a Republicii Moldova.

În ceea ce privește relațiile UE-Turcia, ministrul Luminița Odobescu a susținut necesitatea reangajării cu Turcia într-un dialog constructiv, bazat pe beneficii reciproce, în linie cu Comunicarea comună a Înaltului Reprezentant al UE și a Comisiei Europene privind stadiul relațiilor politice, economice și comerciale UE-Turcia (29 noiembrie 2023). Turcia este un partener strategic al UE, stat candidat, aliat NATO și partener-cheie pentru UE în gestionarea subiectelor globale și provocărilor regionale, în actualul context marcat de multiple crize. De asemenea, oficialul român a subliniat rolul strategic cheie al Turciei pentru securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Negre, reamintind de cooperarea trilaterală România-Bulgaria-Turcia în domeniul deminării în Marea Neagră, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ca pași concreți pentru relansarea cooperării, ministrul Luminița Odobescu a susținut  reluarea Consiliului de Asociere UE-Turcia și a altor dialoguri la nivel înalt în domenii sectoriale cheie de cooperare, precum energie, transport, economie, inclusiv invitarea ministrului turc de externe la viitoare reuniuni informale.

Miniștrii de externe ai UE au avut un schimb de opinii privind situația din Gaza. Ministrul afacerilor externe a reiterat că este necesară, în continuare, o coordonare strânsă a eforturilor internaționale în vederea avansării către o pace durabilă în Orientul Mijlociu. În acest sens, a reamintit sprijinul pentru invitarea SUA la o viitoare reuniune CAE.

Cu referire la acuzațiile la adresa unor angajați ai Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat – UNRWA, ministrul Luminița Odobescu a susținut importanța unei investigații rapide şi serioase. Până la finalizarea investigației, MAE nu va lansa proceduri pentru noi contribuții voluntare către UNRWA. Ministrul de externe a subliniat acest lucru nu va afecta nevoile civililor palestinieni care vor continua să fie o prioritate pentru România, urmând a menține coordonarea cu partenerii noștri, inclusiv la nivel european.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.