Acasă Externe Agenda Europeana Moldova și Ucraina – încă un an fără taxe la exporturile către...

Moldova și Ucraina – încă un an fără taxe la exporturile către UE, condiționat

DISTRIBUIȚI

168158 – 01022024 – Comisia Europeană a propus reînnoirea suspendării taxelor la import și a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an.

Aceste măsuri comerciale autonome (MCA) sunt în vigoare din iunie 2022 și reprezintă un sprijin al UE pentru Ucraina și economia sa. Măsurile contribuie la atenuarea situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii ucraineni ca urmare a războiului de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei.

Având în vedere creșterea semnificativă a importurilor de anumite produse agricole din Ucraina în UE în 2022 și 2023, MCA reînnoite conțin un mecanism de salvgardare consolidate, prin care se pot lua măsuri rapide în cazul unor perturbări semnificative ale pieței UE sau ale piețelor unuia sau mai multor state membre.

Pentru produsele cele mai sensibile – păsări de curte, ouă și zahăr – este prevăzută o frână de urgență care ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 și 2023. Aceasta înseamnă că, în cazul în care importurile acestor produse ar depăși volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depășesc semnificativ pe cele din anii precedenți.

În paralel, Comisia propune reînnoirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor rămase asupra importurilor (tomate, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri) din Republica Moldova, în vigoare din iulie 2022.

Propunerile vor fi examinate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.