Acasă Social Educatie Olimpiada de Securitate Cibernetică, inclusă în calendarul olimpiadelor naționale școlare

Olimpiada de Securitate Cibernetică, inclusă în calendarul olimpiadelor naționale școlare

DISTRIBUIȚI

171331 – 20022024 – Ministerul Educației a inclus în calendarul competițiilor naționale, în premieră, Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC).

Faza județeană a Olimpiadei de Securitate Cibernetică va avea loc în data de 2 martie, iar faza națională – în perioada 22-25 mai. Etapa județeană presupune o probă teoretică de o oră și una practică de cinci ore, cu o pauză de maximum 30 de minute între cele două. La etapa națională va fi susținută o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy.

Participanții la faza națională a olimpiadei vor avea șansa de a fi selecționați în lotul lărgit al echipei naționale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC), care va avea loc în luna octombrie, la Torino (Italia). Selecția va fi susținută în cea de a doua zi de concurs și constă într-o probă de aplicații practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exercițiu de  tip Attack & Defence.

La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenți cu punctajul cel mai mare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la etapa națională, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenți clasați la proba de baraj din cadrul OSC vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, completând lotul preliminar al României.

Elevii clasați pe primele locuri în clasamentul general al etapei naționale vor obține premii sau mențiuni, ca și în cazul celorlalte competiții școlare.

Echipa națională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi formată din cinci Juniori (cu vârste de până la 20 de ani) și cinci Seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componența echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori și experți din partea partenerilor Orange și Bit Sentinel.

Subiectele și metodologia competiției sunt elaborate și evaluate de Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din  reprezentanți ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, ai Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum și profesori și experți din partea partenerilor din mediul privat, Orange România și Bit Sentinel, cu experiență în organizarea de competiții de securitate cibernetică.

Tematica specifică pentru OSC include exerciții ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting.

Tinerii interesați de participarea la OSC se pot pregăti pe platforma CyberEDU, dezvoltată de Bit Sentinel și susținută de Orange, unde există numeroase resurse educaționale în domeniul securității cibernetice. Până la începerea competiției, aceștia pot rezolva exerciții din Arhiva Educațională, familiarizându-se astfel cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetică.

Toate etapele olimpiadei se vor desfășura pe CyberEDU. Detalii despre Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică sunt disponibile pe site-ul https://osc.rocsc.ro, în secțiunea “Întrebări comune”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.