Acasă Externe Agenda Europeana Operațiune globală împotriva traficului și traficanților de medicamente contrafăcute

Operațiune globală împotriva traficului și traficanților de medicamente contrafăcute

DISTRIBUIȚI

171267 – 14022024 – România a participat între aprilie și octombrie 2023, alături de alte 29 de state, la a patra operațiune globală SHIELD condusă de Europol. Autoritățile de aplicare a legii, judiciare, vamale, medicale și antidoping din 30 de țări de pe 3 continente și-au unit forțele în acest efort global care vizează traficul de medicamente contrafăcute și utilizate abuziv și de substanțe dopante ilicite. Operațiunea a fost susținută și de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), Frontex, Agenția Mondială Antidoping (WADA) și agențiile naționale de medicină.

Consumul de medicamente dincolo de supravegherea medicală rămâne o problemă socială persistentă. Motivele de utilizare variază de la scopuri psihotrope și recreative până la efecte de îmbunătățire a performanței. Unii utilizatori ignoră prescripțiile medicale și injectează produse neinjectabile (cum ar fi pastilele sublinguale, conținutul plasturelui sau picăturile pentru ochi) sau revind medicamentele prescrise pentru tratament medical.

Consumul excesiv de medicamente hrănește o cerere care nu poate fi satisfăcută prin mijloace legale, duce la devierea de la lanțul de aprovizionare reglementat. Medicamentele contrafăcute sunt vehiculate printre cele deturnate din lanțul legitim. Autoritățile au văzut că aceste medicamente contrafăcute au reintrat în lanțul de aprovizionare legal prin piața paralelă. O tendință în creștere este traficul de sedative și utilizarea medicamentelor contrafăcute sau ilegale pentru diabet.

Medicamentele sunt adesea contrafăcute în laboratoarele subterane fără reglementări sau măsuri de siguranță în vigoare. Produsele contrafăcute create în astfel de circumstanțe nu produc efectul dorit; în cel mai bun caz, pacientul rămâne netratat, totuși astfel de produse pot cauza probleme grave de sănătate sau pot fi letale.

Ediția din 2023 a Operațiunii SHIELD a fost condusă de un grup din care au făcut parte autoritățile de aplicare a legii italiene, franceze, elene și spaniole.

Traficul de produse farmaceutice este o problemă în creștere în Uniunea Europeană și nu numai. Investigațiile din cadrul SHIELD IV au evidențiat un model de trafic pe scară largă, care este foarte profitabil pentru crima organizată, care atrage grupările de crimă organizată în comerțul cu medicamente. Acest domeniu de criminalitate provoacă pierderi semnificative sistemelor de sănătate și de asistență socială din statele membre ale UE, precum și efecte alarmante asupra sănătății publice.

Vânzătorii ilegali fac publicitate substanțelor dopante pe rețelele de socializare, vizând în mare parte sportivii neprofesioniști și membrii unor grupuri sportive restricționate sau private. Alături de produsele de îmbunătățire a performanței, medicamentele pentru disfuncția erectilă sunt oferite prin canale online dubioase și rămân în topul produselor contrafăcute confiscate. Utilizarea nereglementată a medicamentelor și a substanțelor dopante, în special a produselor contrafăcute, poate provoca vătămări corporale grave și ireversibile.

Rezultatele operațiunii SHIELD IV

  • 1.284 de persoane acuzate (296 de arestări și 988 de urmăriri penale)
  • 52 de grupuri criminale organizate investigate
  • Total capturi în valoare de peste 64 de milioane de euro, inclusiv:
    • 636.263 de pachete de produse farmaceutice ilegale
    • 69.255 de kilograme de pulberi și materie primă
    • 11.551 litri de ingredient activ
    • 121.503 de fiole
    • peste 12 milioane de tablete și pastile
  • 4 laboratoare subterane desființate
  • 92 de site-uri web închise
  • 3.935 de inspecții efectuate
  • 4.321 de controale antidoping în timpul competițiilor sportive
  • 3.659 de controale antidoping în afara competițiilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.