Acasă Economie Parlamentul a adoptat legea pentru stoparea risipei alimentare

Parlamentul a adoptat legea pentru stoparea risipei alimentare

DISTRIBUIȚI

 171335 – 21022024 – Parlamentul a adoptat proiectul de lege pentru stoparea risipei alimentare, o iniţiativă legislativă susţinută de USR.

Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente, care nu au grad mare de perisabilitate.

Legea a trecut marţi de Camera Deputaţilor, for decizional, şi merge la promulgare.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse.

Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat Diana Buzoianu, deputat USR, co-iniţiator al proiectului.

Noua lege simplifică procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente fără un grad mare de perisabilitate, crearea unei platforme naţionale de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.

De asemenea, comercianții sau autorităţi vor putea reduce preţul alimentelor înainte de data expirării,  le vor putea dona, le vor putea transfera pentru a fi refolosite pentru mâncarea animalelor sau le pot folosi pentru obținerea de compost.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.