Acasă Externe Agenda Europeana Parlamentul European va începe negocierile cu statele pentru noile tehnici genomice

Parlamentul European va începe negocierile cu statele pentru noile tehnici genomice

DISTRIBUIȚI

 168215 – 08022024 – Cu 307 voturi pentru, 263 împotrivă și 41 abținer, Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere cu statele referitoare la propunerea Comisiei privind noile tehnici genomice (NTG), care modifică materialul genetic al unui organism.

În present, plantele obținute prin NTG trebuie să respecte aceleași norme ca organismele modificate genetic (OMG-uri). Se propun două categorii diferite și două seturi de norme pentru plantele NTG. Plantele NTG considerate echivalente cu plantele convenționale (plantele NTG 1) ar beneficia de o derogare de la cerințele legislației privind OMG-urile, în timp ce celelalte plante NTG (din categoria NTG 2) ar trebui să respecte în continuare norme mai stricte. Eurodeputații doresc să mențină etichetarea obligatorie a produselor atât din categoria NGT 1, cât și din categoria NGT 2.

Deputații au convenit și că toate plantele NTG trebuie să fie în continuare interzise în producția ecologică, căci încă nu este clar dacă sunt compatibile, și cer, de asemenea, Comisiei Europene să raporteze cum evoluează percepția consumatorilor și producătorilor asupra noilor tehnici după șapte ani de la intrarea în vigoare a documentului.

Plantele din categoria NTG 1

Pentru plantele NTG 1, deputații doresc să modifice dimensiunea și numărul modificărilor necesare pentru ca o plantă NTG să fie considerată echivalentă cu plantele convenționale. Pentru a asigura transparența, deputații sunt de acord cu publicarea online a listei tuturor plantelor NTG 1.

Plantele din categoria NTG 2

În cazul plantelor NTG 2, deputații europeni vor menținerea majorității cerințelor din legislația privind OMG (care este printre cele mai stricte din lume), inclusiv procedura de autorizare a produselor.

Interzicerea tuturor brevetelor depuse pentru plantele NTG

PE dorește interzicerea în totalitate a brevetelor privind toate plantele, materialul vegetal, părțile lor și informațiile genetice ale plantelor NTG, dar și caracteristicile procedeelor pe care le conțin. Scopul acestei măsuri este de a evita incertitudinea juridică, creșterea costurilor și crearea de noi dependențe pentru fermieri și crescători. Eurodeputații solicită, de asemenea, redactarea până în iunie 2025 a unui raport referitor la impactul brevetelor asupra accesului crescătorilor și fermierilor la diverse materiale de reproducere a plantelor și vor actualizarea normelor UE privind drepturile de proprietate intelectuală.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a evaluat potențialele probleme legate de siguranța NTG-urilor. Mai multe produse NTG sunt disponibile sau în curs de a fi disponibile pe piață în afara UE (de exemplu, bananele din Filipine care nu se înnegresc, cu potențialul de a reduce deșeurile alimentare și emisiile de CO2).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.