Acasă Externe Agenda Europeana PE aprobă un sprijin bugetar esențial pentru Ucraina și UE

PE aprobă un sprijin bugetar esențial pentru Ucraina și UE

DISTRIBUIȚI

171402 – 28022024 – PE aprobă o finanțare pe termen lung pentru Ucraina, platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” și modificările majore aferente ale bugetului multianual al Uniunii.

Parlamentul European a aprobat marți revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii, cunoscut sub numele de „cadrul financiar multianual” sau CFM. El include Mecanismul pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde euro, și platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), care urmărește să crească independența strategică a Uniunii și să stimuleze inovarea.

Revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii

Actualizarea CFM, aprobată cu 499 voturi pentru, 67 împotrivă și 31 abțineri, va permite bugetului Uniunii să se adapteze la nevoile și circumstanțele neprevăzute. Revizuirea respectă cererile eurodeputaților și introduce un mecanism pentru a face față creșterii costurilor legate de rambursările aferente planului de redresare NextGenerationUE, ca urmare a majorării dobânzilor. Pe 6 februarie, eurodeputații au ajuns la un acord cu statele membre privind bugetul pe termen lung.

Parlamentul a adoptat și o rezoluție privind revizuirea regulamentului CFM cu 422 voturi pentru, 101 împotrivă și 101 abțineri.

Ajutorul financiar pentru Ucraina

Revizuirea CFM instituie și așa-numitul „Mecanism pentru Ucraina”, aprobat cu 536 voturi pentru, 40 împotrivă și 39 abțineri. El prevede 50 de miliarde euro sub formă de granturi, împrumuturi și garanții și demonstrează că Uniunea Europeană rămâne alături de Ucraina și va continua să o sprijine atât timp cât este nevoie.

Platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP)

Platforma a fost adoptată cu 517 voturi pentru, 59 împotrivă și 51 abțineri. Ea face parte la rândul ei din pachetul de revizuire bugetară și urmărește consolidarea și îmbunătățirea poziției Europei în domenii precum tehnologiile digitale, tehnologiile curate și cele care folosesc resursele efficient(tehnologiile și biotehnologiile care contribuie la obiectivul „zero emisii nete”).

Cadrul Financiar Multianual (CFM) stabilește limitele anuale (plafoanele de cheltuieli) pentru angajamentele Uniunii în diverse domenii de politică (categorii mari de cheltuieli numite rubrici) și pentru plățile anuale globale pe o perioadă de șapte ani.

Cadrul curent pentru perioada 2021-2027 a fost adoptat în 2020. Comisia Europeană a propus, pe 20 iunie 2023, o revizuire la mijlocul perioadei, în care a inclus crearea Mecanismului pentru Ucraina și a STEP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.