Acasă Social Sanatate Stare de alertă epidemiologică. Recomandări pentru unitățile sanitare, școli și populație

Stare de alertă epidemiologică. Recomandări pentru unitățile sanitare, școli și populație

DISTRIBUIȚI

 168175 – 02022024 – După creșterea, timp de trei săptămâni consecutiv, a numărului de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat joi decizia declarării stării de alertă epidemiologică.

”Se numeşte săptămâna epidemică. Au fost două astfel de săptămâni, aceasta este cea de a treia. Nu este absolut nimic diferit faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depăşire a pragului epidemic”, a spus ministrul Sănătăţii.

El a subliniat că nu sunt instituite niciun fel de restricţii.

”Vreau să spun un lucru care să fie extrem de clar de la început pentru toată lumea: nu se instituie niciun fel de restricţii. Nu aş vrea să aud tot felul de speculaţii că introducem restricţii pentru populaţie. Nu are niciun fel de legătură. Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii încât să putem să asigurăm toate resursele necesare. Am încheiat de curând împreună cu doamna secretar de stat Adriana Pistol şi doamna director general Amalia Şerban o teleconferinţă cu directorii direcţiilor de sănătate publică pentru a putea să ne coordonăm activitatea în această perioadă şi să asigurăm resursele necesare pentru controlul acestei situaţii”, a precizat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, situaţia va mai dura până la sfârşitul lunii februarie.

În acest context, a menționat Alexandru Rafila, Ministerul Sănătăţii recomandă măsuri în unităţile sanitare, în unităţile de învăţământ şi măsuri generale pentru populaţie.

În unităţile sanitare se recomandă realizarea triajului epidemiologic pentru personal şi, în cazul celor care prezintă simptomatologie, izolarea la domiciliu, purtarea în spitale de către personalul medical a echipamentului de protecţie, inclusiv masca, adaptarea programului de vizită a aparţinătorilor pe baza analizei de risc efectuată de DSP, asigurarea stocurilor de antivirale în spitalele care internează astfel de cazuri de gripă, continuarea vaccinării.

La nivelul unităţilor şcolare sau preşcolare este foarte important triajul. Se rcomandă părinţilor care au copii bolnavi, care strănută, care au febră, care au simptomatologie specifică virozelor să îi reţină la domiciliu şi să ia legătura cu medicul de familie, să se asigure în şcoli materialele necesare dezinfecţiei şi spălării mâinilor, a suprafeţelor, aerisirea încăperilor. Când tuşim, copiii trebuie să fie învăţaţi să tuşească folosind un şerveţel sau o batistă de unică folosinţă sau plica cotului.

Populaţiei, în general, i se recomandă evitarea aglomeraţiilor, iar pentru cei care trebuie neapărat să se deplaseze de la domiciliu şi au simptomatologie respiratorie să utilizeze masca de protecţi (care nu este obligatorie), să aibă grijă la igiena mâinilor, izolarea la domiciliu, precum şi să se adreseze medicului de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.