Acasă Social A fost promulgate Legea de ratificare a Convenției privind prevenirea și eliminarea...

A fost promulgate Legea de ratificare a Convenției privind prevenirea și eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă

DISTRIBUIȚI

 171687 – 29032024 – A fost promulgată Legea pentru ratificarea Convenției privind prevenirea și eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă.

Conceptul de „violență și hărțuire” acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea și mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea sau supravegherea.

Noul cadru legal protejează atât angajații, cât și persoanele care lucrează indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate în perioada de formare, inclusiv stagiarii și ucenicii, lucrătorii cărora le-a încetat raportul de muncă, voluntarii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de muncă, precum și persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilitățile unui angajator.

Convenția nr. 190/2019 adoptată la cea de-a 108-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii a Organizației Internaționale a Muncii la Geneva vizează eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.

Conform datelor furnizate de Inspecția Muncii, în anul 2023 au fost înregistrate 511 petiții privind hărțuirea sau discriminarea la locul de muncă. În urma verificărilor au fost aplicate 41 de sancțiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 18.000 de lei. Ca o comparație, în urmă cu 10 ani, respectiv în anul 2014, erau înregistrate doar 137 de sesizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.