Acasă Externe Agenda Europeana Comitetul European pentru Drepturi Sociale a publicat concluziile privind respectarea drepturilor copiilor,...

Comitetul European pentru Drepturi Sociale a publicat concluziile privind respectarea drepturilor copiilor, familiei și migranților

DISTRIBUIȚI

171613 – 21032024 – Comitetul European pentru Drepturi Sociale (CEDS) a publicat Concluziile privind respectarea Cartei Sociale Europene referitoare la „copii, familie și migranți” în 2023.

Carta Socială Europeană este un tratat al Consiliului Europei care garantează drepturile sociale și economice fundamentale, pe lângă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează drepturile civile și politice. Reprezintă o gamă largă de drepturi zilnice ale omului legate de angajare, locuințe, sănătate, educație, protecție socială și asistență socială.

În cadrul procedurii de raportare, ECSR a adoptat 799 concluzii: 415 concluzii de conformitate cu Carta și 384 concluzii de nerespectare. Țări în cauză: Germania, Andorra, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Croația, Danemarca, Spania, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Țările de Jos, Țările de Jos Aruba, Țările de Jos Curacao, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Cehia, Turcia, Ucraina și Regatul Unit.

În ceea ce privește dreptul copiilor și tinerilor la protecție, CEDS a observat într-un număr de state măsurile privind interzicerea angajării copiilor sub 15 ani sunt insuficiente și, în general, nu există un control suficient al muncii copiilor.

CEDS reamintește că excepțiile privesc copiii angajați în activitățile ușoare, care nu implică niciun risc pentru sănătatea, bunăstarea morală, dezvoltarea sau educația copiilor. Durata zilnică și săptămânală a acestei activități pentru copiii sub 15 ani a fost excesivă în mai multe state, autorizarea a mai mult de 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână în vacanțele școlare. În plus, CEDS a remarcat că în anumite state copiilor înscriși în învățământul obligatorii nu li se garantează două săptămâni consecutive de odihnă în timpul vacanțelor școlare.

CEDS regretă că, în cadrul dreptului copiilor de a fi protejați de pericolele fizice și morale din interiorul și din afara mediului de lucru, multe țări nu și-au prezentat rapoartele, cea mai comună problemă fiind protecția copiilor împotriva tuturor formelor de violență, exploatarea și abuzul în mediul digital, în special exploatarea și abuzul sexual și solicitarea în scopuri sexuale („grooming”).

În ceea ce privește drepturile salariatelor la concediu de maternitate și la indemnizații de angajare, principalele constatările sunt legate de insuficienta protecție împotriva concedierii în timpul perioadei de de sarcină sau de maternitate și de plafonarea compensațiilor care pot fi acordate în cazul concedierii ilegale.

În ceea ce privește dreptul familiei la protecție socială, juridică și economică (articolul 16), CEDS a remarcat că, în mai multe state, egalitatea de tratament a resortisanților altor state părți în ceea ce privește plata prestațiilor familiale nu este asigurată din cauza cerinței unei durate excesive de ședere și că prestațiile familiale nu acoperă un număr semnificativ de familii. . În plus,

ECSR este, de asemenea, îngrijorat de protecția juridică slabă a persoanelor/familiilor amenințate cu evacuarea.

În ceea ce privește garanțiile prevăzute la articolul 31 din Cartă, CEDS a remarcat absența colectării datelor privind timpul mediu de așteptare pentru alocarea locuințelor sociale, precum și oferta insuficientă de locuințe sociale, ineficacitatea remediilor în cazul unor timpi excesivi de așteptare pentru locuințe sociale sau discriminarea în accesul la locuințe sociale.

În plus, ECSR a concluzionat că în unele țări, protecția reconcilierii vieții profesionale și private a femeilor și a bărbaților a fost insuficientă și că perioadele de absență de la muncă a lucrătorilor cu responsabilități familiale nu au fost considerate ca dând dreptul la pensie.

Cu toate acestea, CEDS a remarcat evoluțiile pozitive în ceea ce privește legislația care face posibilă aducerea în fața justiției a autorilor violenței domestice. În unele țări, victimele și supraviețuitorii violenței domestice au dreptul la un concediu plătit specific pentru a se ocupa de problemele rezultate din violența domestică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.