Acasă Politic Guvernul formalizează colaborarea cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Federația Internațională...

Guvernul formalizează colaborarea cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie

DISTRIBUIȚI

171599 – 20032024 – În marja reuniunii Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (organ consultativ al Guvernului), desfășurată la sediul UNAp ”Carol I”, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a semnat Acordul între Guvernul României și Comitetul Internațional al Crucii Roșii privind privilegiile și imunitățile Comitetului Internațional al Crucii Roșii în România și Acordul între Guvernul României și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie privind statutul juridic și înființarea unei delegații a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie în România.

Încheierea acestor acorduri internaționale corespunde angajamentului politic al Guvernului României de sprijinire a eforturilor comunității internaționale de a răspunde nevoilor urgente de protecție și asistență ale persoanelor afectate de conflictul din Ucraina. De asemenea, reflectă tradiția îndelungată de bună cooperare a autorităților române cu toate componentele Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) este o organizație umanitară independentă, cu sediul la Geneva. Mandatul CICR își are baza în Convențiile de la Geneva din 1949 și cele două Protocoale adiționale la acestea din 1977. Misiunea CICR este de a oferi protecție și asistență victimelor conflictelor armate și altor situații ce implică violența. De asemenea, CICR acționează în vederea promovării și consolidării dreptului internațional umanitar și a principiilor umanitare universale.

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie este o organizație umanitară independentă, cu sediul la Geneva, care cuprinde societățile naționale de cruce roșie și de semilună roșie. Activitățile derulate de pe teritoriul național de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie au, printre obiective, consolidarea și adaptarea capacității locale de acțiune umanitară, în complementaritate cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, la contextul excepțional al gestionării efectelor unui conflict armat major în imediata vecinătate a României.

CICR și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie fac parte, alături de Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, din Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, cea mai amplă și cea mai cunoscută rețea umanitară la nivel global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.