Acasă Politic OUG pentru alegerile europarlamentare și locale, în transparență publică

OUG pentru alegerile europarlamentare și locale, în transparență publică

DISTRIBUIȚI

171435– 01032024 – Ministerul de Interne a publicat în transparență decizională proiectul Ordonanței de urgență privind alegerile europarlamentare și alegerile locale care vor avea loc în luna iunie.

Potrivit proiectului, perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie începe la data de 12 martie 2024 și se încheie la 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.

Cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorală sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la fiecare scrutin în parte, trecuie să stabilească și să transmită Biroului Electoral Central semnele electorale.

La alegerile din 9 iunie 2024, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean.

Listele de susţinători pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 trebuie însoțite de declaraţia persoanei (numele, prenumele, codul numeric personal, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numărul actului de identitate ale persoanei) care a întocmit lista prin care atestă veridicitatea semnăturilor susţinătorilor.

Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul.

Dacă un alegător se află în altă localitate decât cea în care domiciliul sau reședință după caz, poate vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri, depusă la cea mai apropiată secție de votare de locul unde se află, doar pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024. În secțiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.