Acasă Politic Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din...

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI
foto: mae.ro

171585 – 19032024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 18 martie 2024, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE).

Agenda reuniunii a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Belarus și criza din Orientul Mijlociu. De asemenea, miniștrii de externe europeni au avut un schimb informal de opinii cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, referitoare la evaluări cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. Ministrul român a subliniat importanța deosebită a legăturilor solide transatlantice, a susținerii comune pentru ordinea mondială bazată pe reguli și pentru respectarea dreptului internațional, mai ales în contextul numeroaselor provocări globale actuale. A apreciat sprijinul SUA pentru Republica Moldova și a evidențiat importanța unei abordări cuprinzătoare a războiului din Ucraina care să permită gestionarea consecințelor acestuia asupra întregii regiuni a Mării Negre. A încurajat continuarea coordonării strânse și cooperării pe toate subiectele de interes comun UE-SUA.

Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, au fost discutate ultimele evoluții din teren și sprijinul UE pentru Ucraina. Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a prezentat, prin video-conferință, prioritățile Ucrainei pentru perioada următoare. Ministrul român de externe a reconfirmat sprijinul ferm și  multidimensional al UE pentru Ucraina, cu accent pe urgența acordării de sprijin militar. În acest sens, a salutat adoptarea Fondului de Asistență dedicat acestei țări în cadrul Instrumentului European pentru Pace, care va permite furnizarea asistenței necesare. Demnitarul român a exprimat susținere pentru diferitele inițiative care vizează suplimentarea surselor de finanțare pentru sprijinul militar. De asemenea, a afirmat sprijinul pentru un nou pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei și pentru identificarea de măsuri eficiente de implementare a sancțiunilor UE. În context, a apreciat activitatea emisarului special al UE pentru combaterea eludării sancțiunilor, David O’Sullivan, și eforturile acestuia în dialogul cu statele terțe. Ministrul Odobescu a abordat și situația din regiunea Mării Negre, evidențiind nevoia unei abordări mai strategice a UE pentru această zonă.

Oficialul român a salutat raportul Comisiei Europene privind evoluțiile în procesul de aderare la UE a Ucrainei și Republicii Moldova, precum și propunerile de cadre de negociere pentru cele două țări, înaintate Consiliului UE de către Comisie (12 martie). În context, a subliniat importanța menținerii unui calendar ambițios și organizării primelor conferințe interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova, cât mai curând posibil.

În privința situației din Belarus, ministrul Odobescu a afirmat că este îngrijorătoare creșterea represiunii asupra opoziției, societății civile și presei independente, precum și încălcările drepturilor omului. România a condamnat complicitatea regimului de la Minsk în susținerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, România a susținut concentrarea eforturilor UE asupra priorităților celor mai urgente, respectiv situația umanitară extrem de dificilă din Fâșia Gaza și necesitatea eliberării tuturor ostaticilor de către Hamas. A fost prezentat sprijinul umanitar recent trimis de România pentru spitalului de campanie iordanian din Fâșia Gaza. Demnitarul român a subliniat necesitatea unei abordări unitare a UE față de situația complexă din teren, pentru menținerea unui dialog permanent atât cu palestinienii, cât și cu israelienii, și pentru  continuarea participării la eforturile diplomatice pentru reinstaurarea păcii în regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.