Acasă Externe Rețea de falsificatori de documente europene destructurată în Grecia. Au fost confiscate...

Rețea de falsificatori de documente europene destructurată în Grecia. Au fost confiscate și 4 tipografii

DISTRIBUIȚI

171511 – 11032024 – O rețea criminală implicată în falsificarea de documente și contrabandă de migranți a fost destructurată, cu sprijinul Europol, de Poliția greacă. Gruparea, cu sediul în Atena, producea documente de călătorie și acte de identitate falsificate de înaltă calitate, pe care migranții le foloseau să călătorească pe teritoriul UE și să-și legalizeze șederea. Ancheta a început în septembrie 2023 și a presupus investigarea a peste alte 50 de cazuri conexe.

În urma perchezițiilor, au fost arestate 11 persoane (3 palestinieni, 3 letoni, 2 iranieni, 2 sirieni, 1 libanez), au fost demontate 4 tipografii, au fost confiscate 4.650 de documente falsificate, echipamente electronice, 10 imprimante laser de ultimă generație și alte echipamente/materiale folosite la producerea documentelor false, peste 20.000 euro numerar.

Ancheta a scos la iveală că suspecții au folosit echipamente sofisticate (dispozitive de imprimare laser, software și scanere de documente) pentru producerea de documente de călătorie și de identificare false de înaltă calitate, deosebit de greu de detectat. Costurile documentelor false variau între 400 și 1.200 de euro, în funcție de tipul și țara de origine.

Documentele false confiscate în timpul perchezițiilor aveau o valoare de piață estimată la 600.000 de euro. Pe lângă producerea și punerea în circulație a documentelor false, suspecții organizau și transporturi ilegale, cu avionul, pentru care au folosit propriile documente falsificate și au perceput 6.000 de euro de persoană pentru un ”serviciu complet”, inclusiv biletele de avion.

Documentele găsite în timpul perchezițiilor au fost preponderent falsuri ale documentelor UE (de exemplu, imitarea documentelor belgiene, olandeze, daneze, finlandeze, greacă, germană, italiană, maghiară, slovenă, spaniolă, suedeză), dar și ucrainene sau columbiene. Falsificatorii, care conduceau tipografii independente, colaborau între ei de la caz la caz, în principal la schimbul de materii prime sau la pregătirea documentelor de specialitate. Falsificatorii au evitat contactul direct cu clienții, migranții ilegali sau membrii rețelelor de trafic de migranți, folosind intermediari care încheiau tranzacțiile și predau documentele false în numele lor.

Rezultatul acestei operațiuni confirmă utilizarea tot mai mare de către traficanții de migranți a documentelor frauduloase pentru a facilita intrarea ilegală în UE. De asemenea, traficanții au furnizat documente false care le-ar permite migranților să-și schimbe statutul de reședință în UE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.