Acasă Externe Agenda Europeana UE și Moldova prelungesc până la 31 decembrie 2025 acordul privind facilitățile...

UE și Moldova prelungesc până la 31 decembrie 2025 acordul privind facilitățile pentru transportul rutier de mărfuri

DISTRIBUIȚI

171663 – 27032024 – Acordul temporar privind facilitățile de transport rutier de mărfuri între și pe teritoriul Uniunii Europene și al Rep. Moldova, care expira la 30 iunie 2024, va fi prelungit până la 31 decembrie 2025.

Acordul inițial a fost semnat în iunie 2022 și prelungit ulterior până la sfârșitul lunii iunie 2024, din cauza perturbărilor pe care transportul rutier de mărfuri înregistrat de Rep. Moldova în urma războiului din Ucraina. Acesta a fost instituit în urma pierderii unor rute de transport importante care trec prin porturile de la Marea Neagră și piețele de export din Ucraina către estul Ucrainei. Prin liberalizarea parțială a transportului rutier de mărfuri prin acordarea de drepturi de tranzit și de transport bilateral transportatorilor din Rep. Moldova și din UE pentru teritoriile lor respective, acordul contribuie la ancorarea pieței Republicii Moldova în UE. Acordul a consolidat, de asemenea, culoarele de solidaritate UE-Ucraina, facilitând transportul rutier între UE și Moldova, care este o țară de tranzit importantă pentru exporturile și importurile ucrainene.

Exporturile rutiere din Moldova către UE au crescut cu 27% în al treilea trimestru al anului 2022 și cu 35 % în al treilea trimestru al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2021. UE a beneficiat, de asemenea, de acord, întrucât exporturile UE pe cale rutieră către Moldova au crescut cu 30% în valoare din al treilea trimestru al anului 2021 până în al treilea trimestru al anului 2022 și s-au stabilizat aproximativ la aceeași valoare în al treilea trimestru al anului 2023.

Decizia de prelungire a acordului a fost luată în cadrul reuniunii comitetului mixt instituit în temeiul acordului și nu modifică fondul acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.