Acasă Social Aparare Avioanele de luptă ale Royal Air Force au început să protejeze flancul...

Avioanele de luptă ale Royal Air Force au început să protejeze flancul estic al NATO

DISTRIBUIȚI

171791 – 10042024 – Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită în comun cu Forțele Aeriene Române.

Ceremonia a avut loc în prezența șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, reprezentanților Centrului NATO de Operații Aeriene (CAOC) Torrejon, ai Forţelor Aeriene Regale Britanice și a locţiitorului șefului Statului Major al Forțelor Aeriene Române.

„Anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înființarea NATO și 20 de ani de când România a devenit membră a familiei Aliate. Unitatea și solidaritatea sunt principiile fundamentale pe care a fost construită Alianța Nord-Atlantică. De la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în anul 2014, misiunile consolidate de poliție aeriană din România au fost esențiale pentru postura de descurajare și apărare regională a aliaților. Importanța desfășurării avioanelor de luptă din forțele aeriene aliate, pe bază rotațională, menite să completeze capacitățile proprii de poliție aeriană a României, a fost reconfirmată după 24 februarie 2022”, a spus ministrul apărării naționale.

Ministrul Tîlvăr a salutat revenirea în România a partenerului strategic al țării noastre, Marea Britanie, și a Forțelor Aeriene Regale. „Aceasta este o demonstrație clară a voinței colective a partenerilor din NATO de a lucra împreună sub umbrela celei mai mari alianțe de apărare”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr în cadrul ceremoniei.

De asemenea, ministrul apărării naționale a mulțumit, deopotrivă, militarilor britanici și români pentru modul în care își execută misiunile „de securizare a cerului României și, implicit, pe cel al NATO” și a apreciat că împreună cu partenerii spanioli aflați în țara noastră „demonstrează abordarea de tip 360 de grade a NATO pentru apărarea cerului aliaților, de la vest la est, și de la Marea Baltică la Marea Neagră”.

Detașamentul britanic, format din aproximativ 220 de militari (piloți și personal tehnic) și şase aeronave Eurofighter Typhoon execută, timp de patru luni, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

Aeronavele interceptate frecvent de RAF în timpul misiunilor anterioare de poliție aeriană includ bombardiere strategice rusești cu rază lungă de acțiune, avioane de supraveghere și avioane de transport. Interceptările QRA sunt esențiale pentru menținerea securității spațiului aerian și pentru protejarea frontierelor internaționale, precum și pentru descurajarea amenințărilor.

Aceasta este cea de-a cincea rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018, 2021 și 2022.

Poliția aeriană îmbunătățită a NATO în sud a fost introdusă în 2014 pentru protejarea flancului estic al NATO după invazia ilegală de către Rusia a peninsulei Crimeea a Ucrainei. Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale Britanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.