Acasă Politic Campanie de diplomație publică despre apartenența României la NATO

Campanie de diplomație publică despre apartenența României la NATO

DISTRIBUIȚI

 171995 – 30042024 –  Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a deschis luni, 29 aprilie 2024, lucrările Conferinței „România în NATO: 20 de ani de securitate și valori euroatlantice”, evenimentul-fanion al campaniei de diplomație publică organizată pentru a marca două decenii de apartenență la Alianța Nord-Atlantică. Conferința a fost găzduită de BNR, iar în audiență s-au aflat ambasadori ai misiunilor statelor aliate și partenere ale NATO la București, reprezentanți ai societății civile, precum și studenți și liceeni.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat participanților emisiunea numismatică dedicată momentului aniversar, iar ministrul Luminița Odobescu a vorbit despre semnificația parcursului euroatlantic al României, care a marcat revenirea la comunitatea de valori occidentale după perioada comunistă. A subliniat că această evoluție a presupus asumarea unor reforme îndrăznețe, precum și a angajamentelor și responsabilităților care decurg din poziția de stat aliat, rezultând într-un rol tot mai activ și în contribuții tot mai substanțiale ale statului român la asigurarea securității europene și euro-atlantice. În acest context, ministrul a subliniat că România rămâne un susținător ferm al procesului de extindere și poate reprezenta un model pentru statele care aspiră la integrarea în această comunitate, a cărei relevanță continuă să crească.

Panelul „Drumul către NATO: de la Cortina de Fier la umbrela de securitate euroatlantică” a tratat parcursul României de la stat partener la cel de membru al NATO. Invitații au fost ambasadorul Bogdan Mazuru, reprezentantul permanent al României la NATO în momentul aderării, ambasadorul Sorin Ducaru, ambasadorul României în SUA la momentul aderării, și Jamie Shea, fost asistent al secretarului general și fost purtător de cuvânt al NATO. Cei trei vorbitori au descris provocările asociate procesului de pregătire pentru aderare, au prezentat momente-cheie din istoria recentă a NATO și au evocat contribuțiile diverse ale României la Alianță, în plan politic și militar.

Evenimentul s-a încheiat cu o intervenție a secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca. Aceasta s-a referit la procesul de adaptare parcurs de NATO și a salutat oportunitatea unui dialog pe această temă între personalități direct implicate în acest proces și tânăra generație.

Conferința face parte dintr-o suită de acțiuni de diplomație publică organizate de MAE în țară și la misiunile diplomatice, care include conferințe, mese rotunde, expoziții și campania Born in NATO, dedicată tinerilor născuți începând cu 2004 și derulată în colaborare cu MApN în școli și licee din țară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.