Acasă Externe Numire rapidă. Fost șef al resurselor umane din MAE rus, trimis ambasador...

Numire rapidă. Fost șef al resurselor umane din MAE rus, trimis ambasador la București

DISTRIBUIȚI
foto:adevarul.ro

 171865 – 17042024 – Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasadorul al Rusiei în România. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, informează agenția rusă Tass.

Printr-un alt decret, președintele Federației Ruse l-a eliberat din funcția de ambasador în România pe Valeri Kuzmin.

Vladimir Lipaev s-a născut în anul 1959 și a a ocupat diferite funcții în aparatul central al Ministerului rus de Externe și în străinătate.

În 2023, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că a retrogradat nivelul relațiilor diplomatice cu Estonia și l-a expulzat pe ambasadorul estonian din țară. Motivul oficial din spatele acestei mișcări a fost „reducerea dimensiunii ambasadei ruse din Tallinn”.

Ministerul estonian de Externe a răspuns cu aceeași măsură, expulzându-l pe ambasadorul rus Vladimir Lipaev.

Potrivit TASS, Vladimir Lipaev s-a născut în 1959, vorbeşte germană, engleză şi franceză.

A absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova, iar în perioada 1997-2001 a fost consilier la Ambasada Rusiei din Norvegia. Din 2004 până în 2007 a fost director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus de Externe, iar în 2007 a fost numit consul general al Federaţiei Ruse la Frankfurt am Main (Germania).

Apoi, timp de 10 ani, din 2011 până 2021, a revenit ca director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

În perioada 2021-2023, el a condus misiunea diplomatică rusă în Estonia. A fost expulzat din Estonia ca răspuns la expulzarea de către Rusia a ambasadorului estonian la Moscova.

În februarie 2023, Estonia a expulzat 21 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Tallinn, spunând că va găzdui doar opt oficiali diplomatici pe teritoriul său – la paritate cu echipa Tallinnului la Moscova.

Kremlinul a răspuns prin expulzarea ambasadorului estonian Margus Laidre din Rusia. A fost prima expulzare a unui ambasador din această ţară în anul care trecuse de când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina. Ca măsură de răspuns, Estonia a pus apoi capăt mandatului ambasadorului rus Vladimir Lipaev la Tallinn.

Vladimir Lipaev îl înlocuiește la post pe Valeri Kuzmin, despre care presa a remarcat că, în ultimii ani, a avut un discurs tot mai agresiv la adresa României, unul care depășea de multe ori uzanțele diplomatice.

Kuzmin a petrecut 8 ani în România – a fost numit în 2016 – dar și-a încheiat mandatul cu două săptămâni mai devreme, în urma decesului soției sale, în locuința diplomatică.

Anterior, Kuzmin a condus misiunile diplomatice ruse în Sudan și Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.