Acasă Politic Premierul Marcel Ciolacu, întrevedere cu reprezentanți ai IFC

Premierul Marcel Ciolacu, întrevedere cu reprezentanți ai IFC

IFC va oferi BRD o garanție de risc pentru creditele de finanțare a proiectelor sustenabile în România

DISTRIBUIȚI

171745 – 05042024 – Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu directorul general al International Finance Corporation (IFC), Makhtar Diop, cu care a discutat despre promovarea investițiilor private în infrastructură, în special prin parteneriate public-private, formularea unui plan de acțiune pentru dezvoltarea unor proiecte eoliene offshore la Marea Neagră și despre susținerea Strategiei de economie circulară a României.

International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție de dezvoltare globală axată pe sectorul privat pe piețele emergente. IFC activează în peste 100 de țări. În anul fiscal 2023, IFC a angajat o sumă record de 43,7 miliarde de dolari companiilor private și instituțiilor financiare din țările în curs de dezvoltare.

IFC și BRD Groupe Societe Generale au încheiat o tranzacție de referință de transfer sintetic de risc semnificativ (SRT) prin care BRD va beneficia un capital destinat stimulării finanțării proiectelor de impact legate de sustenabilitate în România.

În cadrul tranzacției, IFC va oferi o garanție de risc pentru un portofoliu BRD de până la 700 de milioane euro de împrumuturi pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM) și pentru companii. Capitalul eliberat de SRT va permite băncii să acorde împrumuturi până la 315 milioane euro pentru finanțarea inițiative legate de climă și întreprinderi mai mici deținute de femei.

SRT-urile sunt un instrument de gestionare a capitalului utilizat pe scară largă pentru bănci.

IFC a jucat un rol cheie în introducerea lor pe piețele emergente, inclusiv în Europa Centrală și de Est. Resursele de capital eliberate de astfel de tranzacții pot fi realocate către proiecte de finanțare cu impact puternic de dezvoltare.

Tranzacția face parte din acordul semnat la începutul anului 2024 între grupul Societe Generale și IFC. Este prima dată când BRD recurge la un astfel de instrument.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.