Acasă Politic Premierul Marcel Ciolacu: Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securității în...

Premierul Marcel Ciolacu: Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securității în zonele noastre va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale și a investițiilor reciproce

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 171888 – 19042024  – Prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat în vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, a avut o întrevedere cu Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Președintele Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi.

“Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securității în zonele noastre va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale și a investițiilor reciproce este concluzia întâlnirii avute astăzi cu Președintele Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi, Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, căruia îi mulțumesc atât pentru primirea călduroasă, cât și pentru deschiderea avută față de consolidarea relațiilor dintre cele două state”, este mesajul transmis cu acest prilej de premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului român a menționat, totodată, că România rămâne angajată alături de Uniunea Europeană, SUA și partenerii regionali pentru a contribui la eforturile de dezescaladare a situației din Orientul Mijlociu. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a apreciat poziția echilibrată a Emiratelor Arabe Unite și apelul la reținere adresat celor două părți după atacul Iranului asupra Statului Israel.

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Emiratele Arabe Unite a avut și o proeminentă componentă economică, prin seria de întrevederi pe care șeful Executivului român și membrii delegației guvernamentale le-au avut cu alți oficiali și cu reprezentanți ai unor companii emirateze din domenii strategice de interes pentru România (infrastructura de transport, energie, agricultură și digitalizare). Discuțiile care au avut loc în plenul delegațiilor guvernamentale din România și Emiratele Arabe Unite și în cadrul întrevederilor bilaterale la nivel de miniștri deschid perspective de atragere a unor noi investiții în România. A fost discutată dezvoltarea dialogului bilateral la nivel de companii naționale care a avut ca rezultat concret schimbul de acorduri bilaterale în domeniul digitalizării și reglementării în telecomunicații.

“Încurajăm dezvoltarea de proiecte strategice comune, care să contribuie la dezvoltarea economică a statelor noastre, inclusiv în cadrul dialogului periodic la nivel de responsabili naționali. Apreciem interesul manifestat aici, în Emiratele Arabe Unite, și de partenerii noștri de dialog și așteptăm cu interes cea de-a treia sesiune a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare care va avea loc foarte curând la București, pe 26 aprilie, și care rămâne un instrument valoros pentru promovarea contactelor instituționale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul Guvernului a reafirmat sprijinul României pentru dezvoltarea relațiilor Uniunii Europene cu Consiliul de Cooperare al Golfului, evocând în acest context cadrul de cooperare pe care îl oferă organizarea în 2024 a unui forum de investiții UE- Emiratele Arabe Unite și apropiatul Forum la nivel înalt privind cooperarea și securitatea regională UE– Consiliul de Cooperare al Golfului, programat să aibă loc chiar săptămâna viitoare.

1 COMENTARIU

  1. Mesajul nostru principal este ca parteneriatul nostru strategic nu se adreseaza doar interesului Uniunii Europene si al Emiratelor Arabe Unite, ci si prosperitatii si stabilitatii intregului Orient Mijlociu. Este foarte important sa stabilim si sa consolidam proiecte concrete. In acest sens, am mentionat si cooperarea in domeniul cercetarii si inovarii, care poate fi intensificata prin posibile proiecte de cooperare in domeniile prioritare identificate de Comisie si care vizeaza o cooperare reala si eficienta in domeniile de inovare, tehnologie, energie, digitalizare si agricultura”, a subliniat prim-ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.